c S
Obeti novih stimulativnih ukrepov dvignili evropske borze 19.06.2019 07:15 London/Frankfurt/Pariz, 18. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, za kar je zaslužen predvsem predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je namignil na možnost novih stimulativnih ukrepov. Posledično se je znižal tečaj evra, ki je zdrsnil pod raven 1,12 dolarja.

Draghi je danes dejal, da bodo v primeru, da se gospodarski obeti ne bodo izboljšali, v območju z evrom morda potrebni dodatni stimulativni ukrepi. Po namigih, da bi lahko ECB znova znižala obrestno mero, se je donos do dospelosti 10-letnih francoskih državnih obveznic prvič spustil v negativno območje.

Centralne banke po svetu se sicer znova nagibajo k rahljanju denarne politike. Vlagatelji nestrpno pričakujejo, kaj bo imela v sredo na to temo povedati ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed), ko bo njen odbor za odprti trg zaključil dvodnevno zasedanje. Fed je v zadnjih treh letih in pol obrestne mere dvignil devetkrat.

Pozitivno na trge vpliva tudi novica, da se bo ameriški predsednik Donald Trump s kitajskim kolegom Xi Jinpingom ob robu vrha G20 na Japonskem konec meseca sestal na daljšem srečanju, pred tem pa se bodo sestali trgovinski pogajalci obeh držav. Grožnja zaostrovanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko namreč močno bremeni globalno gospodarsko rast.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 2,08 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 2,03 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 2,20 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,17 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,52 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,39 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 2,46-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,25 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,16 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 1,54-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je spustil pod mejo 1,12 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1187 dolarja, kar je pol centa manj kot ob dnevnem vrhu. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1187 dolarja (v ponedeljek pri 1,1234 dolarja).

Močno so se zvišale cene nafte. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 53,84 dolarja, kar je 1,91 dolarja več kot v ponedeljek. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,31 dolarja na 62,25 dolarja za sod.