c S
Pred nadzorniki SDH odločitev o prodaji Abanke 19.06.2019 07:30 Ljubljana, 19. junija (STA) - Pred nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) je odločitev o prodaji Abanke. Na današnji seji bodo obravnavali obsežno delovno gradivo, ki predstavlja vsebinsko podlago za odločitev o prodajnem postopku Abanke, je ob prestavitvi odločanja, sprva predvidenega za ponedeljek, pojasnila prva nadzornica SDH Karmen Dietner.

V ospredju je vprašanje, ali bo nadzorni svet SDH sam podal soglasje k prodaji Abanke ali bo odločitev o tem prepustil vladi kot skupščini SDH.

Premier Marjan Šarec, ki je sicer pred dnevi tvitnil, da bi moral holding v luči nekaterih zadnjih objav glede sanacije bank krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke, je v ponedeljek poudaril, da je SDH avtonomen organ, v katerem imajo vsi nekajkrat večjo plačo od njega, in da zato verjame, da bo odločitev sposoben sprejeti sam.

V SDH, ki v imenu države prodaja Abanko, postopka prodaje ne komentirajo. Je pa prva nadzornica SDH izpostavila, da so v postopku sledili kriteriju maksimiranja kupnine. Država mora banko prodati do konca junija, sicer bo morala Evropski komisiji predlagati imenovanje prodajnega zaupnika, ki bo imel pristojnost banko prodati.

Ponudbe zainteresiranih kupcev Abanke, neuradno Nove KBM in njenega lastnika sklada Apollo, madžarske banke OTP in morda tudi srbske AIK banke, naj bi bile po neuradnih navedbah nekaterih medijev ugodne. V tem primeru bi si država skupaj z dividendami, ki jih je od banke prejela za dobro poslovanje v zadnjih treh letih, lahko (več kot) poplačala sanacijski vložek.