c S
Zaupanje nemških vlagateljev junija krepko slabše 18.06.2019 13:38 Mannheim, 18. junija (STA) - Zaupanje vlagateljev v Nemčiji se je junija močno poslabšalo, ugotavlja nemški Center za evropske raziskave (ZEW). Poslabšanje sovpada s povečano negotovostjo glede svetovnega gospodarstva in slabšimi podatki o nemškem gospodarstvu.

Kazalec zaupanja, ki ga izračunava ZEW, je junija glede na maj upadel za 19 točk na minus 21,1 točke. "Padec kazalca sovpada s povečano negotovostjo glede prihodnjega razvoja svetovnega gospodarstva," je v današnji objavi na spletni strani inštituta zapisal predsednik ZEW Achim Wambach.

Negotovost glede svetovnega gospodarstva po njegovih besedah povzročajo zaostritev trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, povečano tveganje vojaškega konflikta na Bližnjem vzhodu in večja verjetnost brexita brez dogovora.

Poleg tega so bili v začetku drugega četrtletja objavljeni slabši podatki glede proizvodnje v nemški industriji, izvozu in trgovini na drobno, je dodal Wambach.

Znatno je padel tudi kazalnik, ki meri gospodarska pričakovanja v območju z evrom, in sicer glede na maj za 18,6 točke na minus 20,2 točke. Se je pa zvišal kazalnik, ki meri ocene trenutnega stanja v območju z evrom, in sicer za 3,3 točke na minus 3,7 točke.