c S
Za Elektro Ljubljana leto 2018 najuspešnejše doslej 18.06.2019 13:35 Ljubljana, 18. junija (STA) - Elektro Ljubljana je lani v poslovnem smislu postavil nove mejnike. Ustvarjeni prihodki so presegli raven 100 milijonov evrov, čistega dobička je bilo 17 milijonov evrov, za naložbe pa so namenili 37,5 milijona evrov. "To je za nas najuspešnejše poslovno leto," je danes v Ljubljani ocenil predsednik uprave tega distributerja Andrej Ribič.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil izvršni direktor računovodsko-finančnega sektorja Matej Ravnikar, so prihodki prvič po letu 2015, ko so odprodali tržni del podjetja, presegli 100-milijonsko raven. Bilo jih je za 103 milijone evrov, potem ko jih je bilo leto prej okoli 98 milijonov evrov.

Po njegovih pojasnilih se je prvič doslej profitna stopnja na donosu ustavila pri 20 odstotkih, prvič so dosegli 20 milijonov evrov dobička iz poslovanja (leto prej okoli 17 milijonov evrov) in 17 milijonov evrov čistega dobička (leto prej 14 milijonov evrov).

Ocenjenega bruto denarnega toka (EBITDA) je bilo lani za skoraj 48 milijonov evrov. "V ustvarjenih prihodkih je praktično vsak drugi doseženi evro likviden," je še navedel Ravnikar. Povišala se je tudi dodana vrednost na zaposlenost, za osem odstotkov na okoli 95.000 evrov na zaposlenega, kar jih po njegovih besedah uvršča v vrh najučinkovitejših družb v Sloveniji.

Elektro Ljubljana je lani v omrežje investiral 37,5 milijona evrov, kar je v zadnjem 10-letnem ciklusu največ, je medtem poudaril Ribič. Ob tem je opozoril, da distribucijsko omrežje, na katerega se priklaplja vedno več proizvodnih enot iz obnovljivih virov in polnilnic za električna vozila, pred velikimi spremembami, za prehod v nizkoogljično družbo in nove obremenitve bo namreč potrebna temeljita krepitev omrežja.

Vloga odjemalcev električne energije se spreminja, postajajo vedno bolj aktivni, doma imajo vedno več naprav, ki jih napaja elektrika. Po Ribičevi oceni bomo slej kot prej vsi postali aktivni odjemalci elektrike.

Distribucijska podjetja, poleg ljubljanskega so to še Elektro Primorska, Elektro Gorenja, Elektro Maribor in Elektro Celje, imajo po 10-letnem razvojnem načrtu odobrenih 123 milijonov evrov letno (iz omrežnine), a je to po Ribičevi oceni že danes premalo.

"To ne zadošča niti za osnovno obnovo oz. širitev omrežja," je poudaril. Vsako leto bi po njegovi oceni potrebovali najmanj 50 milijonov evrov dodatnih sredstev letno, po enem scenariju tudi do okoli dodatnih 200 milijonov evrov.

Po Ribičevi oceni so vsi distributerji sposobni pripraviti omrežje za prihodnje potrebe, a graditi omrežje brez dodatnih sredstev ne gre. "Nekaj dodatnih sredstev bo treba zagotoviti, če bomo želeli graditi, kar moramo," je dodal prvi mož družbe.

Elektro Ljubljana, ki ima odslej prenovljeno grafično podobo - strelo v obliki štorklje, je maja začel zaračunavati uporabo polnilnic za električna vozila mreže Gremo na elektriko. Ta odločitev je bila po pojasnilih svetovalca uprave Jurija Curka dosti pozitivno sprejeta.

Ugotavljajo, da je izkoristek polnilne infrastrukture precej boljši, število sej polnjenj se je zmanjšalo, količina prenesene energije pa povečala. "Ljudje so na polnilnicah začeli res polniti avtomobile, ne pa parkirati," je pojasnil in dodal, da so v enem mesecu, kar je ta storitev plačljiva, zabeležili 60 novih uporabnikov sistema.