c S
Luka Koper izbrala štiri agencije za posredovanje delavcev 18.06.2019 13:31 Koper, 18. junija (STA) - Luka Koper je prek javnega naročila izbrala štiri agencije za posredovanje dela, prek katerih bo v koprskem pristanišču delalo okoli 350 delavcev. Med izbranimi podjetji je sicer tudi družba T-Momo, ki zdaj sodeluje z Luko kot podjetje IPS in gre torej prav za obliko zaposlovanja, ki ga Luka Koper nadomešča z novim modelom.

Agencije za posredovanje dela sodijo v tristebrni model zaposlovanja, ki ga je zasnovala sedanja uprava Luke Koper pod vodstvom Dimitrija Zadela, konkretno pa bi morale prav te agencije nadomestiti dosedanja podjetja izvajalcev pristaniških storitev oz. IPS.

Kot so danes poročale Primorske novice in kot izhaja tudi iz objave na portalu enarocanje.si, je Luka oddala javno naročilo za izbiro delodajalcev za zagotavljanje dela delavcev za potrebe upravljavca edinega slovenskega pristanišča kot uporabnika. Skupna vednost javnega naročila je bila ocenjena na dobrih 13 milijonov evrov in je bila razdeljena na deset sklopov, od delovodij in kontrolorjev do voznikov tovornih vozil, viličaristov in luških transportnih delavcev. Skupno gre za 346 delavcev.

Za vseh deset sklopov je Luka izbrala štiri podjetja, in sicer HSG Kariera iz Ljubljane, Adecco, No Problem iz Škofij in koprski T-Momo. Slednji je uspel pri treh sklopih, s čimer bo Luki Koper zagotavljal skupaj 100 delavcev med vozniki tovornih vozil, viličaristi in luškimi transportnimi delavci, izhaja iz objave rezultatov naročila.

Kot so danes poročale Primorske novice, T-Momo zdaj z Luko sodeluje kot podjetje IPS, a se je za potrebe nove ureditve v Luki preoblikovalo v agencijo, za kar že ima usposobljene delavce. "Za delo v Luki imamo zdaj približno 140 zaposlenih. Veliko drugih delavcev sprašuje, da bi prišli k nam, a jih imamo dovolj," je za časnik pojasnil prvi mož T-Moma Subija Tairoski.

V Luki Koper so za STA pojasnili, da izbora omenjenih agencij do pravnomočnosti ne bodo komentirali, zato tudi težko ocenjujejo, kdaj bi lahko prišlo do podpisa pogodb.

Kot so navedle Primorske novice, naj bi večina IPS, prek katerih dela skoraj 1000 delavcev, svoja podjetja zaprlo, vendar so neuradno nekateri nakazali, da se bodo pritožili oz. vložili tožbe.