c S
Ifo ohranil napoved nemške gospodarske rasti za letos, znižal za 2020 18.06.2019 11:08 München, 18. junija (STA) - Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je v zadnji objavi potrdil spomladansko napoved gospodarske rasti Nemčije za letos pri 0,6 odstotka, znižal pa je pričakovanja za prihodnje leto, in sicer za 0,1 odstotne točke na 1,7 odstotka.

"Gospodarska aktivnost je razdeljena. Izvozno usmerjeni proizvodni sektor, ki ustvaril okoli četrtino dodane vrednosti, je v recesiji. Hkrati na domači trg usmerjena storitveni sektor in gradbeništvo beležita robustno in včasih močno rast," je v današnji objavi zapisal vodja gospodarskih napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser.

Ifo je marca oceno gospodarske rasti Nemčije za letos znižal z 1,1 na 0,6 odstotka, za prihodnje leto pa jo je zvišal z 1,6 na 1,8 odstotka.

Gospodarsko rast bo po pričakovanjih Ifa poganjala potrošnja gospodinjstev, ki naj bi se po napovedih inštituta letos okrepila za 1,4 odstotka, prihodnje leto pa za 1,3 odstotka. Tudi investicije naj bi se okrepile, za 3,0 in 2,8 odstotka, pri čemer bodo gonilo investicije v gradbeništvu, ki naj bi se povečale za 4,0 in 3,0 odstotka.

Izvoz naj bi letos ob ohlajanju svetovnega gospodarstva porasel za le 1,3 odstotka. "Gospodarska politika, ki skuša z izolacijo, sankcijami in grožnjami spremeniti globalizirani gospodarski red, je po svetu povzročila negotovost, ohladila industrijsko dejavnost in zrušila svetovno trgovino," je dejal Wollmershäuser.

Ifo računa, da se bo nemški izvoz - ob predpostavki, da se številne grožnje ne bodo uresničile - normaliziral naslednje leto in se povečal za 3,8 odstotka.

Brezposelnost se znižuje po opazno počasnejši stopnji, Ifo pričakuje, da bo število brezposelnih z letošnjih 2,25 milijona prihodnje leto padlo na 2,19 milijona oz. s 4,9 na 4,8 odstotka delovne sile. Tudi rast zaposlovanja izgublja zagon, ugotavlja inštitut.

Cene življenjskih potrebščin naj bi se letos zvišale za 1,5 odstotka, prihodnje leto za 1,8 odstotka, napoveduje Ifo.