c S
ZDA imajo težave pri trgovinskih pogajanjih z EU 18.06.2019 07:11 New York, 17. junija (STA) - Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je za ameriško televizijo CNBC povedal, da imajo ZDA zaradi nedavnih evropskih volitev težave pri trgovinskih pogajanjih z EU in namignil, da bo predsednik Donald Trump uvedel carine na uvoz evropskih avtomobilov, če pogajanja ne bodo uspešna.

"Pogajanja z EU so trenutno zapletena, ker so ravnokar imeli parlamentarne volitve in še niso izbrali novega predsednika Evropske komisije in novega komisarja za trgovino," je dejal Ross.

EU in ZDA sta prekinili pogajanja o novem trgovinskem sporazumu, ko je prišlo do zamenjave oblasti v Washingtonu, ameriški predsednik je uvedel in potem zamrznil carine na uvoz jekla in aluminija iz evropskih držav, sedaj pa grozi s carinami na avtomobile in občasno tudi na vino.

Grožnja carinske vojne z EU je za zdaj preložena, saj so ZDA zapletene v spor s Kitajsko, nekaj časa pa je grozila tudi trgovinska vojna z Mehiko. Glede na Rossove izjave je moč sklepati, da bo imela EU mir pred Trumpovimi carinami tja do novembra, dokler ne začne mandata nova evropska komisija.

"Komisar za trgovino mora dobiti mandat od držav članic EU, preden lahko začne smiselna pogajanja in bo najverjetneje trajalo do jeseni, preden se bo začelo dogajati karkoli vsebinskega," je dejal Ross in izrazil optimizem, da bo trgovinski dogovor dosežen.

"Sem optimist po naravi in menim, da obstajajo dobre možnosti, da se kaj dogovorimo. Če pa se ne bomo, je predsednik povsem pripravljen obrniti smer," je dejal Ross.