c S
Evropske borze malenkost navzgor; cenejša nafta, dražji evro 18.06.2019 07:21 London/Frankfurt/Pariz, 17. junija (STA) - Med vlagatelji na pomembnejših borzah v Evropi je bilo danes opaziti zadržanost pred sredino objavo sklepov tokratnega zasedanja ameriške centralne banke. Prevladovala so pričakovanja skorajšnjega zvišanja obrestnih mer in tečaji vrednostih papirjev so se malenkost zvišali. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je zvišal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,12 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3383,21 točke.

V Parizu se je indeks CAC 40 zvišal za 0,43 odstotka in v Londonu indeks FTSE 100 za 0,16 odstotka. Pocenitev delnic letalskega prevoznika Lufthansa za 11,62 odstotka pa je navzdol potisnila indeks borze v Frankfurtu DAX - trgovanje je končal na 0,09 odstotka nižji ravni kot v petek. Zaradi hude konkurence nizkocenovnih prevoznikov in s tem povezanega zniževanja cen letalskih vozovnic so v Lufthansi znižali napovedi o pričakovanem dobičku v letu 2019.

V Zürichu se je indeks SMI zvišal za 0,04 odstotka, v Milanu pa indeks FTSE MIB za 0,07 odstotka. Se je pa za 0,70 odstotka znižal indeks borze na Dunaju ATX.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,22 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,21 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,65-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1240 dolarja, potem ko je bilo treba zjutraj za en evro odšteti malenkost več kot 1,12 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1234 dolarja oz. 0,31 centa nižje kot v petek.

Cene nafte so se zjutraj še zviševale, že v dopoldanskem delu trgovanja pa so se obrnile navzdol. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 52,17 dolarja, kar je 34 centov manj kot v petek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 30 centov na 61,71 dolarja.

Po mnenju analitikov je zaskrbljenost pred zmanjšanjem povpraševanja pretehtala nad bojaznijo pred zaostritvijo političnega položaja na Bližnjem vzhodu. Prejšnji teden so se cene nafte za nekaj časa občutno zvišale, potem ko naj bi napadli dva tankerja v Omanskem zalivu. ZDA in Savdska Arabija obtožujeta Iran, ta pa obtožbe zavrača.