c S
DZ na seji o predlagani noveli energetskega zakona 18.06.2019 07:38 Ljubljana, 18. junija (STA) - Poslanci bodo na seji DZ obravnavali vladni predlog novele energetskega zakona, ki je pred dvema tednoma dobil zeleno luč pristojnega odbora. Predlog v slovenski pravni red prenaša določila dveh evropskih direktiv in sodbo ustavnega sodišča. Na mizi bosta tudi predloga sprememb zakona o obrambi ter o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Vlada želi z novelo energetskega zakona med drugim v slovenski pravni red prenesti določila evropskih direktiv o energetski učinkovitosti in o energetski učinkovitosti stavb, zaradi katerih je Slovenija že dobila opomin Evropske komisije - ni namreč v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti.

Novela bo poleg tega skladno z odločbo ustavnega sodišča na novo uredila postopek plačila denarne odškodnine zaradi gradnje energetske infrastrukture, s spremembami pa bodo tudi opredelili, da se zagotavljanje primarne regulacije uvršča med plačljive sistemske storitve. Tako bodo izvajalci te storitve - predvsem hidroelektrarne, Termoelektrarna Toplarna Ljubljana in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) - lahko zanjo dobili plačilo.

Poslanci bodo opravili tudi prvo obravnavo predloga dopolnitev zakona o obrambi, s katerim Levica predlaga, da bi o napotitvah Slovenske vojske v mednarodne vojaške operacije in sodelovanju v enotah zveze Nato odločal DZ, in ne več vlada sama za zaprtimi vrati kot doslej. Na ministrstvu za obrambo predloga ne podpirajo.

DZ bo v okviru glasovanj na tajnem glasovanju odločal o imenovanju Roka Čeferina za ustavnega sodnika. Poslanci bodo odločali o potrditvi izvolitve osmih evropskih poslancev iz Slovenije, o imenovanju Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko in imenovanju Petra Goloba za predsednika Državne volilne komisije.