c S
EU v prihodnjih treh letih povečuje podporo čebelarstvu 17.06.2019 15:25 Bruselj, 17. junija (STA) - Evropska komisija bo v prihodnjih treh letih za čebelarstvo zagotovila 120 milijonov evrov, kar je v primerjavi s podporo v tekočem triletnem obdobju, od leta 2017 do leta 2019, 12 milijonov evrov več. Komisija na ta način podpira bistveno vlogo čebelarstva v kmetijstvu in okolju, so sporočili iz Bruslja.

"Čebelarstvo je pomemben sektor evropskega kmetijstva," je ob tem poudaril evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan. Čebelarstvo po njegovih pojasnilih pomaga ohranjati delovna mesta na podeželju, čebele pa so tudi življenjskega pomena za trajnostno kmetijstvo in zdravje ekosistemov.

Kot je še pojasnil komisar Hogan, bo skupna kmetijska politika skupaj z evropskimi in nacionalnimi skladi zagotavljala močnejša orodja oz. ukrepe za podporo čebelarstvu.

Nov program podpor, te bodo na voljo v okviru nacionalnih programov ukrepov za čebelarstvo, se bo začel uporabljati s 1. avgustom in se bo iztekel s koncem julija 2022. Nacionalni programi so oblikovani tako, da se z njimi izboljšuje pogoje za čebelarstvo in trženje čebelarskih proizvodov, med drugim se ukrepi nanašajo na izobraževanje čebelarjev, boj proti parazitom, raziskave in ukrepe za izboljšanje kakovosti medu.

Čebelarjenje je razvito v vsej EU, ki je sicer druga največja proizvajalka medu na svetu.