c S
Vse več trgovinskih ovir za evropska podjetja 17.06.2019 15:01 Bruselj, 17. junija (STA) - Evropska komisija je v danes objavljenem poročilu opozorila na nenehno povečevanje števila ovir, s katerimi se srečujejo evropska podjetja na tujih trgih. Od začetka mandata trenutne komisije je bilo sicer 123 takšnih ovir odstranjenih, kar je lani omogočilo dodatni izvoz v vrednosti šestih milijard evrov.

V zadnji izdaji poročila o trgovinskih ovirah in ovirah za naložbe je bilo opredeljenih 45 novih trgovinskih ovir, ki so jih uvedle države zunaj EU v letu 2018, s čimer se je skupno število ukrepov povečalo na rekordnih 425 v 59 različnih državah. Ti ukrepi evropska podjetja vsako leto stanejo milijarde evrov, so sporočili iz Bruslja.

"V današnjem kompleksnem okolju s porastom trgovinskih napetosti in protekcionističnih ukrepov mora EU še naprej braniti interese svojih podjetij na svetovnih trgih. Izjemno pomembno je zagotoviti, da se obstoječa pravila spoštujejo," je poročilo komentirala evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström.

Na vrhu seznama držav z največ trgovinskimi ovirami sta Kitajska in Rusija s 37 oziroma 34 spornimi trgovinskimi ukrepi.

Izvoz iz EU medtem najbolj prizadenejo ukrepi, ki so jih uvedle Kitajska, ZDA, Indija in Alžirija. Zajemajo 80 odstotkov vsega izvoza EU, ki so ga prizadeli novi ukrepi, in se večinoma nanašajo na jeklarski in aluminijev sektor ter na sektor informacijske in komunikacijske tehnologije.

Komisija je s posredovanjem lani odpravila 35 trgovinskih ovir, med drugim na Kitajskem, Japonskem, v Indiji in Rusiji. Ti ukrepi so zaobjeli osem izvoznih sektorjev unije, vključno s kmetijstvom in ribištvom, avtomobili, tekstilom in usnjem, vini in žganimi pijačami, kozmetiko, mineralnimi izdelki, letalskimi deli ter opremo za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Med trgovinskimi ovirami, ki so bile odpravljene leta 2018, so med drugim kitajske omejitve uvoza izdelkov iz goveda in ovac, ruski protidampinški ukrepi za lahka gospodarska vozila, dajatve na elektronske izdelke in obvezna veterinarska spričevala, ki omejujejo izvoz usnjenih izdelkov v Indijo, omejitve uporabe dovoljenih dodatkov v vinu in žganih pijačah na Japonskem ter obvezno označevanje tekstila v Egiptu, so še sporočili.