c S
V eDavke odslej brez digitalnega potrdila 17.06.2019 14:15 Ljubljana, 17. junija (STA) - Dostop do informacijskega sistema eDavki Finančne uprave RS (Furs) je spremenjen in poenostavljen. Zavezanci namreč za oddajanje dokumentov ne potrebujejo več kvalificiranega digitalnega potrdila in podpisne komponente, ki je bila do zdaj nameščena na uporabnikovem računalniku, so sporočili iz Fursa.

Poenostavljen način oddajanja dokumentov, ki je že v uporabi pri oddaji dokumentov, kadar se v portal eDavki vstopa prek mobilne aplikacije oz. prek uporabniškega računa, so tako razširili še na primere, ko se v portal eDavki vstopa z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila.

Spremenjena rešitev zagotavlja enostavno uporabo sistema eDavki na različnih brskalnikih (IE, Firefox, Chrome) in različnih operacijskih sistemih (Windows, OS X, Linux) brez zahtevnega nameščanja podpisne komponente v vaše brskalnike, zavezancem pojasnjujejo na Fursu.

Poenostavljen način velja tudi pri oddaji eVročilnice, vendar pa lahko to odda le tisti zavezanec, ki je vstopil v portal eDavki z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, so še opozorili.

Zavezanci lahko informacijski sistem eDavki uporabljajo od leta 2003. Trenutno ga uporablja več kot 50.000 fizičnih oseb ter vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s Fursom poslovati elektronsko na podlagi zakona.