c S
Državno poroštvo za drugi tir ne vpliva na javnofinančni položaj države 17.06.2019 13:56 Ljubljana, 17. junija (STA) - Državno poroštvo za najeta posojila za projekt drugi tir Divača-Koper po besedah premierja Marjana Šarca ne vpliva na javnofinančni položaj države. Zakon o državnem poroštvu bo sicer po njegovih napovedih kmalu vložen v DZ. Dotaknil se je tudi morebitnega sodelovanja zalednih držav pri projektu, ob čemer je ocenil, da v DZ za to ni večine.

Čeprav za projekt drugi tir ne bo uporabljen instrument evropskega sklada za strateške naložbe (Efsi), to zagotovo ne bo ogrozilo finančne konstrukcije, niti same izvedbe projekta, je v odgovoru na poslansko vprašanje o financiranju drugega tira dejal Šarec.

Vodjo poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča so namreč zanimali načrti vlade v zvezi s finančno konstrukcijo, predvsem glede poroštev za najeta posojila, in vpliv na javni dolg države. Kot je dejal Zorčič, je poroštvo t.i. Junckerjevega sklada zagotavljalo večji nadzor nad izvajanjem drugega tira, česar pa v primeru državnega poroštva ni.

Temeljni vsebinski razlog, zakaj omenjen instrument ni primeren, je po Šarčevih besedah premajhna udeležba zasebnega vlagatelja. Evropska investicijska banka (EIB) namreč meni, da gre za projekt javnega sektorja, saj je pri projektnem podjetju 2TDK udeležba države visoka, je pojasnil.

"Prav tako bi bila garancija kot zavarovanje za ta projekt glede na izkazana tveganja upravljanja zelo draga, vsekakor držaja kot zavarovanje z državno garancijo," je dodal. Državno poroštvo je, kot je spomnil premier, tudi eden od pogojev EIB za podpis pogodbe in začetek črpanja posojila.

"Eden od razlogov za neprimernost garancije, vendar ne bistveni, je tudi neudeležba zalednih držav," je izpostavil primer. "Treba pa je poudariti, da se za sodelovanje zalednih držav zahteva podpis mednarodnega sporazuma, ki bi ga moral ratificirati tudi DZ. To bi časovno zelo zavleklo postopek same odobritve, saj se pogajanja z drugimi državami niti še niso začela," je v odgovoru Zorčiču še dejal premier.

Kar se tiče sodelovanja zalednih držav sicer po Šarčevih besedah že v prejšnjem mandatu ni bilo večine v parlamentu, ob tem pa je predsednik vlade ocenil, da te večine ni niti sedaj.

Kot je spomnil Šarec, bo drugi tir pretežno financiran iz nepovratnih evropskih sredstev in prispevkov iz državnega proračuna. "Predlog poroštvenega zakona je v pripravi in bo vložen v državnozborsko proceduro v kratkem. Državno poroštvo za najeta posojila pa ne vpliva na sam javnofinančni položaj države," je sklenil.