c S
Seja nadzornikov SDH o prodaji Abanke prestavljena na sredo 17.06.2019 13:02 Ljubljana, 17. junija (STA) - Seja nadzornega sveta SDH, na kateri bi odločali o (ne)prodaji Abanke, je prestavljena na sredo. Kot je sporočila prva nadzornica SDH Karmen Dietner, so se za to odločili zato, da bodo lahko "obsežno delovno gradivo, ki predstavlja vsebinsko podlago za odločitev o prodajnem postopku Abanke, temeljito preučili".

V ciljni ravnini prodaje, ki se je začela sredi lanskega leta s ciljem prodaje tretje največje banke v državi do konca junija, kar je Slovenija obljubila Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč banki v letih 2013 in 2014, so oživeli pozivi nekaterih politikov, naj vlada prodajo zaustavi.

Ponudbe zainteresiranih kupcev 100-odstotnega delež Abanke - Nove KBM in njenega lastnika sklada Apollo, madžarske banke OTP, morda tudi srbske AIK banke - naj bi bile po neuradnih navedbah nekaterih medijev ugodne, ob takšnem scenariju pa bi si država skupaj z dividendami, ki jih je prejela od banke, lahko (več kot) poplačala sanacijski vložek.

Če bodo nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi prodajni postopek v imenu države, k prodaji prižgali zeleno luč, bo država prodala še zadnjo sanirano banko v svoji lasti. Če bodo izdajo soglasja za prodajo zavrnili ali pa odločitev želeli preveriti na višji, politični ravni, bo uprava SDH zahtevala, naj o tem odloči skupščina družbe, ki jo v primeru SDH predstavlja vlada.

SDH sicer po besedah Dietnerjeve ocenjuje, da sta "konkurenčnost in transparentnost celotnega postopka prodaje vodila do točke, ko so vzpostavljene kakovostne podlage za odločanje na organih upravljanja holdinga".