c S
S&P zvišal bonitetno oceno Slovenije 17.06.2019 13:00 Ljubljana, 17. junija (STA) - Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je v petek zvišala bonitetno oceno Slovenije z A+ (pozitivni obeti) na AA- (stabilni obeti). S&P dvig bonitetne ocene utemeljuje z močno gospodarsko rastjo in rastjo stopnje zaposlenosti, so danes sporočili z ministrstva za finance.

S&P v najnovejšem poročilu ocenjuje, da bo Slovenija v obdobju 2019 do 2022 javni dolg nadalje zniževala do okoli 40 odstotkov BDP. Slovenija dosega javnofinančni presežek. Po mnenju agencije je danes "dobro pripravljena na morebitne pretrese iz mednarodnega okolja".

"Po aprilskem izboljšanju obetov Sloveniji s strani bonitetne agencije Moody's je dvig bonitetne ocene s strani S&P dodatna in pomembna potrditev, da je Slovenija na dobri poti, da znova doseže bonitetno oceno AA, ki jo je imela maja 2006," so zapisali na ministrstvu.

"Zvišanje bonitetne ocene odseva naša pričakovanja, da bo država nadalje dosegala trdno gospodarsko rast in dobre fiskalne rezultate, pri čemer bo obdržala presežek na tekočem računu plačilne bilance. Pričakujemo, da bo javni dolg nadaljeval pot navzdol. Zasebni sektor se je v zadnjih devetih letih pomembno razdolžil, znižuje se javni dolg, kar daje državi dovolj manevrskega prostora, da ublaži zunanje šoke," so zapisali v S&P.

Agencija je Sloveniji bonitetno oceno zvišala na A+ sredi leta 2017, obete za to oceno pa je iz stabilnih v pozitivne popravila sredi lanskega leta. S tokratnim zvišanjem ocene na AA- se je država povzpela med tiste, katerih ocena je opredeljena kot "država visoke kakovostne kategorije".

Slovenija ima pri ostalih dveh glavnih bonitetnih hišah Fitch in Moody's oceni A- s stabilnimi obeti oz. Baa1 s pozitivni obeti.