c S
Stopnja prostih delovnih mest v območju evra v prvem četrtletju pri 2,3 odstotka 17.06.2019 11:28 Luxembourg, 17. junija (STA) - Povprečna stopnja prostih delovnih mest, ki odraža razmerje med prostimi in vsemi delovnimi mesti, je v prvem letošnjem četrtletju v območju z evrom znašala 2,3 odstotka, v EU pa 2,4 odstotka, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Stopnja prostih delovnih mest v Sloveniji je v prvem letošnjem trimesečju znašala 2,7 odstotka.

Kot so zapisali v Eurostatu, je bila stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom v prvem letošnjem četrtletju na enaki ravni kot v zadnjem lanskem, na letni ravni pa se je dvignila z lanskih 2,1 odstotka.

V EU je se je v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem stopnja prostih delovnih mest dvignila z 2,3 na 2,4 odstotka. V prvem lanskem četrtletju pa je bila v EU stopnja prostih delovnih mest 2,2-odstotna, so še dodali v evropskem statističnem uradu.

Med državami članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največjo stopnjo prostih delovnih mest zabeležili na Češkem (6,4 odstotka), v Belgiji (3,6 odstotka) in Nemčiji (3,3 odstotka). Po drugi strani so najmanjšo stopnjo zabeležili v Grčiji (0,6 odstotka), Španiji (0,9 odstotka) ter na Portugalskem, na Irskem in v Bolgariji (v vseh po en odstotek).

Na letni ravni se je stopnja prostih delovnih mest povečala v 14 državah, stabilna je ostala v devetih, v Grčiji, na Hrvaškem, v Litvi, na Poljskem in na Malti pa se je znižala.