c S
Aprilska plača nižja od marčne 17.06.2019 11:21 Ljubljana, 17. junija (STA) - Povprečna bruto plača za aprila je znašla 1730,70 evra in je bila v primerjavi z marčno predvsem zaradi manjšega obsega izrednih izplačil nominalno nižja za 1,2 odstotka, realno za dva odstotka. V primerjavi z lansko aprilsko plačo pa je bila letošnja po podatkih statističnega urada nominalno višja za štiri odstotka, realno pa za 2,3 odstotka.

Povprečna plača za april je znašala 1114,98 evra neto. Kot so danes sporočili iz statističnega urada, je bila v neto znesku v primerjavi z aprilom lani nominalno višja za 3,3 odstotka oz. realno za 1,6 odstotka.

Povprečna neto plača za april se je v primerjavi s plačo za marec v javnem sektorju znižala za 1,4 odstotka, v zasebnem sektorju pa za odstotek.

Znižanje povprečne plače za april v primerjavi z marčno plačo je bila najopaznejše v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, in sicer se je znižala za 19,1 odstotka, predvsem zaradi manjšega obsega izrednih izplačil.

Najvišjo povprečno neto plačo za april so imeli v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer je znašala 1559,27 evra.

Pregled podatkov po statističnih regijah pokaže, da je bila povprečna neto plača aprila višja od slovenskega povprečja v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer za 8,3 odstotka, pri čemer je znašala 1207,21 evra. Višja je bila še v statistični regiji jugovzhodna Slovenija (+1,2 odstotka) in obalno-kraški statistični regiji (+0,1 odstotka).