c S
Talum z graško tehniško univerzo razvil posebne fasadne panele 16.06.2019 17:15 Maribor, 15. junija (STA) - Projektna ekipa graške tehnične univerze ter slovenskih podjetij Talum in Tiko Pro je v sklopu projekta ABS Network dve leti razvijala solarno termično aktivirani fasadni panel. Ob tem so ustvarili tudi mrežo znanja med slovenskimi in avstrijskimi strokovnjaki na področju učinkovitega koriščenja sončne energije in energetske učinkovitosti.

Kot je povedal predstavnik Taluma Janko Ferčec, je bil cilj projekta analizirati obstoječe tehnične rešitve na področju izkoriščanja sončne energije pri stavbnih ovojih, združiti dobljena znanja s strani izobraževalnih institucij in industrije ter vzajemno oblikovati najnovejše tehnične predloge za izdelavo solarno termično aktiviranih fasadnih panelov.

Pri tem so razvili inovativno rešitev za sisteme ogrevanja in ohlajanja, katerih montaža bo občutno vplivala predvsem na energetske stroške obstoječih stavb. Partnerji v projektu načrtujejo integralni način gradnje, ki bo omogočal dodatne funkcije stavbnega ovoja. Pri razvijanju so veliko pozornosti namenili tehnikam povezovanja plošč, izboru najprimernejših veziv in izolacijskih tehnik ter elementom, ki zagotavljajo dobavo tekočin v sistem.

Fasadni paneli, ki jih napovedujejo izsledki projekta, bodo pomenili nadgradnjo klasičnih panelov, ki delujejo po principu termične aktivacije in vsebujejo absorber. Ta sprejema sončno energijo in segreva tekočino v panelih, na podkonstrukcijo ga je treba namestiti kot predstoječo, ventilirano fasado.

Njihov panel je zasnovan samostojno in ne potrebuje podkonstrukcije. Na zunanji strani ima dodatno integriran sončni absorber, ki bo poskrbel za pridobivanje energije, na notranji strani pa prevzame funkcijo prostorskega uravnavanja temperature, kar bo s pomočjo vmesnega zbiralnika omogočalo ogrevanje v zimskih in hlajenje v poletnih mesecih.

Ekipa slovenskih in avstrijskih strokovnjakov je pri raziskovanju inštalacije toplotnih panelov izračunala, da lahko povprečna enodružinska hiša v kombinaciji z obstoječim sistemom ogrevanja s približno šestimi paneli pokrije okoli 30 odstotkov potreb, z enajstimi okoli polovico, z 21 pa kar 80 odstotkov vseh potreb.

Razvoj panela je trenutno v fazi, ko so izdelali prototip in v panele oblekli bivalni zabojnik v graškem univerzitetnem kampusu. Ta že poskusno deluje, tako da ga lahko testirajo in ugotavljajo, kako deluje v realnosti, v vsakdanjo uporabo pa bi ga želeli spraviti v dveh ali treh letih.

Kot je še dodala Mateja Sedlašek iz podjetja Tiko Pro, so prednosti mednarodne platforme, ki je nastala skozi projekt, predvsem v učinkoviti mreži znanja, ki je plod strokovno dobro podkovanih partnerjev. Glavni cilj platforme je povezovanje obstoječih raziskovalno-razvojnih inštitucij z industrijskim okoljem na področja raziskav in razvoja njihovih panelov.

Eden od namenov projekta pa je bil tudi zagotavljanje pretoka in krepitev raziskovalnega sodelovanja in koriščenje potenciala raziskovalcev in industrijskih praktičnih spoznanj, ki jih v kateri od obeh regij manjka. Raziskovalni potencial je tako ponudila graška univerza, medtem ko se lahko podravska regija ponaša z močno razvito industrijo aluminija in tehnologij za njegovo obdelavo.