c S
Turistični prilivi v štirih mesecih porasli za šest odstotkov 16.06.2019 17:15 Ljubljana, 15. junija (STA) - Vrednost izvoza potovanj je v prvih štirih mesecih letos znašala 718 milijonov evrov, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Samo aprila je bila rast 10-odstotna, je podatke Banke Slovenije povzela Slovenska turistična organizacija (STO).

Lani so prihodki iz naslova izvoza potovanj v Sloveniji dosegli 2,71 milijarde evrov, kar je glede na leto 2017 pomenilo 11,6-odstotno rast.

Ključni cilj strategije trajnostne rasti slovenskega turizma za obdobje 2017-2021 pa je dvig prilivov iz naslova izvoza potovanj na 3,7 do štiri milijarde evrov.

Po podatkih statističnega urada je sicer letos do aprila Slovenijo obiskalo 1,38 milijona turistov, ki so ustvarili več kot 3,51 milijona prenočitev. To v primerjavi z enakem obdobjem lani predstavlja šestodstotno rast prihodov in petodstotno rast število prenočitev.

Največ, skoraj 2,2 milijona prenočitev so turisti opravili v hotelih in podobnih obratih, kar je približno enako številu prenočitev v enakem lanskem obdobju. Glede na lokacijo pa so izstopale zdraviliške občine, v katerih so turisti opravili več kot milijon prenočitev, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani.