c S
Področje javnih naročil prenovljeno v začetku prihodnjega leta 17.06.2019 07:25 Ljubljana, 16. junija (STA) - Ministrstvo za javno upravo prednostno nadgrajuje področje javnega naročanja. Spremembe zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja naj bi bile nared do jeseni, spremembe zakona o javnem naročanju pa v začetku prihodnjega leta, je nedavno napovedal minister Rudi Medved.

Predlog zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja je v javni obravnavi in medresorskem usklajevanju, ključne rešitve pa so po njegovih besedah usklajene tako s politiki kot s pravnimi strokovnjaki in strokovnjaki s področja javnega naročanja. Vlada naj bi o predlogu odločala pred poletnimi počitnicami in ga poslala v parlamentarno obravnavo.

Rešitve gredo v smeri večje učinkovitosti pravnega varstva, saj predlog uvaja polno sodno varstvo. Ob tem pospešuje postopke, saj skrajšuje roke za odločitve. "Zaradi zagotavljanja večje pravne varnosti in enotnosti odločanja ureja možnost sprožitve upravnega spora zoper odločitev Državne revizijske komisije," je na konferenci o javnem naročanju in upravnih pogodbah pred dnevi pojasnil minister.

Tožba na upravnem sodišču bo po predlogu mogoča v 15 dneh od vročitve odločitve revizijske komisije, ki zaradi zagotavljanja hitrosti in učinkovitosti v postopkih javnega naročanja ne bo imela suspenzivnega oz. odložilnega učinka. To bi po ministrovem mnenju dolgoročno prispevalo k izboljšanju pravne kulture in zaupanju v sistem javnega naročanja.

Po predlogu se bo povečala neodvisnost Državne revizijske komisije. Predlog namreč zaostruje pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za sedaj petčlansko komisijo. Izbor bi opravila posebna komisija, v katero bi člane predlagal sodni svet. Državno revizijsko komisijo bi razširili na sedemčlansko.

Minister je napovedal tudi nadgradnjo zakona o javnem naročanju, ki je bil nedavno spremenjen, a se je v praksi pokazalo, da bi ga veljalo dopolniti. "Izmerili smo utrip med naročniki in ponudniki ter ugotovili, da imajo razmeroma malo pripomb," je orisal. Te naj bi strnili do jeseni, ko bi predlog poslali v javno obravnavo. DZ bi o njem lahko odločal v začetku prihodnjega leta, je povzel.

Minister je ocenil, da zakonodaja s področja javnega naročanja ni slaba, da pa jo je treba dodelati, da bo bolj uspešna. To je podkrepil s podatkom, da se je leta 2017 v Sloveniji oddalo 6398 naročil v 15.844 sklopih, pri čemer je bilo vloženih 291 zahtevkov za revizijo. To predstavlja 1,8 odstotka pritožb.

Je pa priznal, da je precej večji pripad zahtevkov za revizijo pri naročilih najvišjih vrednosti, ki so tudi medijsko zelo odmevne, kjer je za okoli 20 odstotkov teh naročil sprožena zahteva po pravnem varstvu. Za kar nekaj teh zahtevkov se nato pokaže, da na Državni revizijski komisiji ne prestanejo preskusa, je dodal.

Minister je opozoril, da se vsega ne da regulirati in da je za "kakovostno javno naročanje treba preseči zakonodajni okvir". Poudaril je zagotavljanje strokovnosti in izobraževalne procese za dvig kompetenc javnih uslužbencev ter za pomoč naročnikom in ponudnikom. "Ko se bo dvignila raven priprave in odločanja, bo tudi manj pritožb," je ocenil in pripomnil, da je pritoževanje danes del kulture.