c S
EY opozarja na počasno rast največjih nemških podjetij 17.06.2019 07:15 Frankfurt, 16. junija (STA) - Največja nemška podjetja na mednarodnih lestvicah zaostajajo za konkurenco iz tujine, je pokazala ta teden objavljena raziskava svetovalne firme EY. Prihodki in zaslužki 44 nemških podjetij z lestvice 1000 največjih po ustvarjenem dobičku so se lani okrepili precej bolj skromno kot rezultati družb iz drugih delov sveta.

EY je napravil analizo 1000 največjih svetovnih podjetij po ustvarjenem zaslužku v lanskem letu. Med drugim je ugotovil, da so nemška podjetja s te lestvice lani prihodke povečala le za 1,2 odstotka, medtem ko se je njihov dobiček iz poslovanja celo skrčil za desetino.

V primerjavi z njimi so ameriška podjetja prihodke v povprečju povečala za 10,5 odstotka, azijska podjetja za 10,1 odstotka in podjetja iz celotne EU za 7,7 odstotka, je podatke povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Dobiček iz poslovanja se je v povprečnem ameriškem podjetju okrepil za 12,8 odstotka, v azijskem pa za 12,2 odstotka. Evropska podjetja so beležila 11,6-odstotno rast. Analiza sicer ne zajema bank in zavarovalnic.

V EY so razloge za šibek rezultat nemških podjetij med drugim pripisali njihovi močni vpetosti v mednarodne tokove, kar vodi do velike izpostavljenosti mednarodnim trgovinskim napetostim. Drug pomemben dejavnik pa so panoge, v kateri delujejo največja nemška podjetja. Na lestvici največjih po zaslužku so namreč lani kraljevali ameriški Apple (60 milijard evrov), južnokorejski Samsung Electronics (45 milijard evrov) in Microsoft (30 milijard evrov).

Iz Evrope je bil na lestvici najvišje uvrščen Royal Dutch Shell na četrtem mestu z okoli 27 milijardami evrov dobička. Volkswagen pa je bil najvišje uvrščen iz Nemčije; zaslužil je malenkost manj od 14 milijard evrov in s tem pristal na 25. mestu.