c S
Gospodarsko sodelovanje z Rusijo se krepi z novimi projekti 14.06.2019 15:44 Bled, 14. junija (STA) - Zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki je danes potekalo na Bledu, je prineslo nadaljnjo krepitev gospodarskih odnosov med državama. Izkazalo se je, da je realizacija zastavljenih projektov dobra, v program pa je bilo uvrščenih tudi pet novih projektov.

Kot sta ob zaključku zasedanja povedala minister za zunanje zadeve Miro Cerar ter ruski minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov, medvladna komisija prinaša zelo konkretne rezultate in projekte. "Komisija je zelo pomembna pri identificiranju poslovnih priložnosti. Z njo delamo vse potrebno, da bi olajšali in okrepili sodelovanje med gospodarstveniki obeh držav," je povedal Cerar.

Kot je poudaril, Rusija je in ostaja pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Uvršča se na četrto mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini in na deveto med slovenskimi izvoznimi partnericami. Obseg blagovne menjave med državama se od leta 2017 povečuje in je lani znašal 1,16 milijarde evrov.

"To je zelo spodbuden podatek in verjamem, da bomo v tej smeri sodelovanje še krepili in blagovno menjavo še povečevali, pri čemer je poseben izziv, kako doseči ustrezno uravnoteženost," je dejal Cerar in opozoril, da se je v zadnjem času slovenski izvoz nekoliko zmanjšal, in sicer na račun lokalizacije proizvodnje v Rusiji. Slovenija je letos prvič v blagovni menjavi z Rusijo zabeležila deficit.

Zato so bili tokratni pogovori s predstavniki slovenskih podjetij, ki že delujejo v Rusiji ali to v kratkem nameravajo, posebej pomembni. "Pogovori so bili konkretni in produktivni. Pokazali so realne možnosti za povečanje obsega poslovanja," je izpostavil minister. Priložnosti se odpirajo na področju informacijskih tehnologij, transporta, znanstvenih raziskav in kmetijstva ter pri okrepljenem sodelovanju z ruskimi pokrajinami.

Na današnjem zasedanju komisije so pregledali tudi stanje realizacije pomembnejših projektov med državama, pri čemer so ugotovili uspešno realizacijo šestih projektov s področja informacijskih tehnologij. Na novo pa so v skupni program uvrstili pet novih projektov s področja raziskav z zdravstvu, energetske učinkovitosti, informacijsko-komunikacijske tehnologije, kmetijstva in izobraževanja.

Cerar je posebej opozoril na pomen nadaljevanja konstruktivnega dialoga med EU in Rusijo za zmanjševanje negativnih učinkov omejevalnih ukrepov na gospodarsko sodelovanje. "Rusija je evropska soseda in pomembna trgovinska partnerica. Ključno je, da skozi reden dialog in sodelovanje negujemo in spodbujamo odnos zaupanja," je poudaril Cerar in izpostavil, da med Slovenijo in Rusijo obstaja.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je medtem izpostavil zaskrbljenost, da kljub intenzivni komunikaciji še vedno ni pooblastila Evropske komisije glede začetka pogajanj za sklenitev bilateralnega investicijskega dogovora z Rusijo (BIT), so sporočili iz omenjenega ministrstva. "Menimo, da je naslednji korak pridobitev aktualne verzije modelnega BIT Evropske unije, ki bo podlaga za pridobitev soglasja za začetek pogajanj z rusko stranjo, in za katerega upamo, da bo seveda sprejemljiv za obe strani," Cantaruttija povzemajo na ministrstvu.

Noskov je spomnil, da je od prejšnjega zasedanja komisija minilo že dlje časa, vendar to ne pomeni, da je bilo sodelovanje med državama prekinjeno, saj so stalno potekali obiski z obeh strani. "Precej pozitivno ocenjujemo trenutno sodelovanje med država," je povedal Noskov in dodal, da je Slovenija zanesljiv in konstruktiven partner tako na gospodarskem kot na znanstvenem in kulturnem področju. Dobre so tudi perspektive za nadaljnjo krepitev sodelovanja.

Današnje zasedanje je bilo znova pokazatelj močnih medsebojnih odnosov med slovenskimi in ruskimi podjetji. Noskov je pričakoval, da bodo na zasedanju predvsem poskušali reševati težave podjetij, vendar se je izkazalo, da je sodelovanje zelo dobro in da obstajajo novi konkretni predlogi. Tudi ruska podjetja stremijo k sodelovanju s slovenskimi. Posebej aktivne v tem smislu so ruske železnice in Sberbank, je povedal.

Noskov se je sestal tudi z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. Slednji je izpostavil, da je Rusija za Slovenijo pomembna gospodarska partnerica, trgovinska menjava pa je lani v primerjavi z letom 2017 zrasla za 3,5 odstotka na 1,4 milijarde evrov.

Kot so sporočili iz gospodarskega ministrstva, sta se sogovorca dotaknila tudi turizma, pri čemer je Počivalšek izrazil zadovoljstvo, da smo lani po letu 2016 ponovno beležili več gostov iz Rusije. Izpostavil je tudi možnost investiranja v slovenski turizem in s tem tesnejšega sodelovanja slovenskih naravnih zdravilišč in zdravstvenih zavarovalnic iz Rusije.