c S
Bayer bo vložil milijarde v iskanje alternativ glifosatu 14.06.2019 12:36 Düsseldorf, 14. junija (STA) - Nemški farmacevtski in kemični velikan Bayer je napovedal, da bo v naslednjem desetletju namenil pet milijard evrov za iskanje alternativ spornemu herbicidu glifosatu. Poudarili so, da glifosat sicer zaenkrat ohranja pomembno vlogo v njihovem portfelju. Da bi radi zmanjšali rabo glifosata, so sporočili tudi iz upravljavca nemških železnic.

Glifosat je v zadnjih letih prišel na izrazito slab glas zaradi domnevne rakotvornosti in drugih škodljivih stranskih učinkov. Bayerjeva ameriška podružnica Monsanto je minuli mesec izgubila že tretjo tožbo, v povezavi z očitki, da kemikalije v njenem herbicidu Roundup povzročajo raka. V zvezi s tem proizvodom je bilo v ZDA vloženih že več kot 13.000 tožb.

Največji kupec glifosata v Nemčiji je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa družba Deutsche Bahn, ki upravlja z železniškim omrežjem. Letno kupi okoli 65 ton tega herbicida, s katerim uničujejo plevel in drugo odvečno rastlinje na in ob progah.

Nedavno pa so iz Deutsche Bahn po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočili, da želijo rabo glifosata zmanjšati, v ta namen pa že preizkušajo alternativne možnosti. To so med drugim vroča voda, električni sunki in močni UV žarki. Kot so napovedali, bodo sodelovali z okoljskim ministrstvom, da bi našli učinkovit način, kako vseh 33.000 kilometrov železniških prog očistiti plevela na okolju prijazen način.