c S
Energetsko najbolj prodorne občine Poljčane, Bled in Ljubljana 14.06.2019 14:16 Ljubljana, 14. junija (STA) - Energetsko najbolj prodorne slovenske občine so letos Poljčane v kategoriji majhnih občin, Bled med srednje velikimi in Mestna občina Ljubljana v kategoriji mestnih občin. Kot so ob današnji podelitvi nagrad v Ljubljani poudarili v podjetju Montel Energetika, ki pripravlja izbor, so zmagovalke prepričale z odličnimi projekti, ki veliko obetajo.

Občina Poljčane si je s svojim lokalnim energetskim konceptom zastavila pot, po kateri bo izboljšala uporabo energije in povečala delež rabe obnovljivih virov energije, so izbor utemeljili v Montel Energetiki.

"Zastavljene cilje občina Poljčane dosega z izvedbo ukrepov in projektov na področju energetskih sanacij javnih stavb, dobrim energetskim upravljanjem, izrabo lokalnih obnovljivih virov energije, trajnostno novogradnjo, energetsko sanacijo javne razsvetljave, ureditvijo prometnega sistema, zelenimi javnimi naročili ter informiranjem in ozaveščanjem občanov in javnosti," je dejal predsednik izbirne komisije Boris Sučić, sicer vodja izobraževanja za energetske menedžerje po programu EUREM na Institutu Jožef Stefan.

Drugo mesto je med majhnimi občinami zasedel Kobarid, tretje pa Ribnica na Pohorju.

Občina Bled, ki je slavila med srednje velikimi občinami, je komisijo med drugim prepričala z visoko aktivnostjo na področju e-mobilnosti in uvajanja trajnostne mobilnosti, pri čemer izkorišča sredstva, ki so na voljo na različnih razpisih.

Bled prav tako med drugim sodeluje v projektu Dynamic light, ki se osredotoča na zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida in izboljšanje energetske učinkovitosti v javni razsvetljavi. V okviru projekta so aprila in maja letos stare energetsko potratne svetilke nadomestili s svetilkami, ki svetilnost prilagajajo potrebam okolja.

Drugo mesto je med srednje velikimi občinami osvojila Idrija, tretje pa Logatec.

Mestna občina Ljubljana, zmagovalka med mestnimi občinami, ima po besedah komisije jasno vizijo pri trajnostnem razvoju mesta. "To kažejo številni primeri dobrih praks, od katerih so nekateri, kot je energetska obnova objektov v lasti občine, pridobili tudi mednarodno prepoznavnost," je dejal Sučić. V zadnjih letih prenove vse pogosteje izvajajo po modelu javno-zasebnega partnerstva, in sicer po principu energetskega pogodbeništva.

Med primeri vlaganja v nove tehnologije so tudi projekt ocene potenciala plitve geotermalne energije, projekt urbani toplotni otok, projekt s področja krožnega gospodarstva, projekt trajnostne mobilnosti (zapora mestnega centra za promet), projekt trajnostnih energetskih rešitev in projekt s področja e-mobilnosti.

Na drugo mesto se je v kategoriji mestnih občin uvrstilo Novo mesto, na tretje pa Nova Gorica.