c S
Štajerska gospodarska zbornica podelila letošnje nagrade za inovacije 14.06.2019 14:00 Hoče, 14. junija (STA) - Podjetja Impol, Ledinek Engineering, Highfly in Kvadro Studio so prejela letošnja zlata priznanja za najboljše inovacije podravske regije. Štajerska gospodarska zbornica jih je podelila na današnjem dogodku v Hočah, že 17. po vrsti. Skupaj je komisija podelila 20 priznanj, najboljši pa se bodo uvrstili v nacionalni izbor.

Na razpis regijske zbornice je letos prispelo 21 inovacij, v inovacijske predloge pa je bilo vključenih 110 inovatorjev. Vse prispele predloge je pregledala strokovna komisija, ki jo je vodil Marjan Leber, v njej pa sta bila še Bruno Rumež in direktorica zbornice Aleksandra Podgornik.

Komisija se je odločila podeliti po štiri zlata, srebrna in bronasta priznanja ter osem priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Pet najboljših se bo uvrstilo v nacionalni izbor, ki ga Gospodarska zbornica Slovenije organizira skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javno agencijo Spirit.

Bistriški Impol je zlato priznanje prejel za algoritem za pametno filtracijo (APF) optičnega emisijskega spektra, hoško podjetje Ledinek Engineering, ki praktično vsa leta sodeluje in prejema najvišja priznanja, pa za linijo za izdelavo križno lepljenih plošč z dvema stiskalnicama in nanosom 2K lepila.

Zlati priznanji sta prejela še podjetje Highfly za električno desko, ki se dvigne nad gladino vode (Flaying Rodeo), in Kvadro Studio za otroški stol Nest.

Srebrna priznanja so prejele inovacije iz podjetij TPV Prikolice, Kreal inženiring, Kovinarstvo Bučar in Revolut-G, bronasta pa inovacije iz Taluma, Primata, Studia Divizije in samostojni inovator Dušan Caf.

Direktorica zbornice Aleksandra Podgornik je med drugim izpostavila tako imenovane družbene inovacije. Kot je povedala, jih prejmejo vsako leto, letos jih je bilo pet, želela pa bi si, da bi jih bilo v prihodnje še več.

"Predstavljajo namreč refleksijo, da je treba inovativno razmišljati vedno in povsod. Samo inovativna družba lahko vzpodbuja tudi inovativne projekte v gospodarstvu, kar je osnova razvoja," je dodala Podgornikova.

Štajerska gospodarska zbornica z vsakoletnim izborom inovacij v regiji spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k višji stopnji inovacij in razvijanju inovacijske kulture, ki jo slovensko gospodarstvo, pa tudi celotna družba, nujno potrebujeta za razvoj in poslovno uspešno delo v domači in mednarodni konkurenci.