c S
Evropske borze ostajajo v rdečem, pod pritiskom tehnološki sektor 14.06.2019 10:42 Frankfurt, 14. junija (STA) - Evropske borze so že tretji dan zapored začele v negativnem območju. Padci so v prvi vrsti posledica pritiska na tehnološki sektor, kjer so tečaji delnic danes zdrsnili že za dva do tri odstotke. Evro medtem pridobiva.

Na borznem trgu odmeva opozorilo ameriškega proizvajalca čipov Broadcom, da zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, posledično pa ameriških omejitev poslovanja s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei, pričakuje upočasnitev povpraševanja in zmanjšanje prihodkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na razpoloženje negativno vpliva tudi informacija, da je kitajska industrijska proizvodnja v maju porasla manj od pričakovanj analitikov. Na letni ravni se je okrepila za pet odstotkov, kar je najmanj v 17 letih. Analitiki v tem vidijo dokaz za negativne učinke trgovinskega spora. Napredka v trgovinskih pogajanjih med največjima gospodarstvoma na svetu pa še vedno ni na vidiku.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj pred 10.30 na ravni 3379 točk, kar je 0,32 odstotka manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej zdrsnil za 0,45 odstotka, pariški CAC 40 in londonski FTSE 100 pa sta izgubila 0,24 oz. 0,28 odstotka. Züriški SMI trenutno izgublja 0,29 odstotka, milanski FTSE Mib 0,17 odstotka, dunajski ATX pa 0,32 odstotka.

Tečaj evra medtem pridobiva. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za evro odšteti 1,1289 dolarja, kar je 0,10 odstotka več kot v četrtek.

Azijske borze so sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,40 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa nazadoval za 0,99 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel doslej navzdol za 0,80 odstotka, seulski Kospi pa za 0,37 odstotka. Avstralski All Ordinaries je medtem pridobil 0,22 odstotka.