c S
Pobudniki odloga uveljavitve enotne embalaže tobačnih izdelkov poudarjajo pomen preventive 14.06.2019 07:07 Ljubljana, 13. junija (STA) - Vlagatelji sprememb tobačnega zakona, ki predlagajo triletni odlog uveljavitve enotne embalaže tobačnih izdelkov, želijo, da se ta čas opravijo raziskave o tem, ali bi ukrep res zmanjšal poseganje po tobaku. Opozarjajo tudi pred tožbami in negativnim vplivom ukrepa na gospodarstvo, obenem pa poudarjajo vlaganje v preventivo za zmanjšanje kajenja.

Nekateri so na možne negativne posledice enotne embalaže opozarjali že ob sprejetju zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je DZ na predlog ministrstva za zdravje z 61 glasovi in brez glasu proti potrdil 15. februarja 2017. Zakon je uvedel med drugim še slikovna besedilna zdravstvena opozorila na tobačnih izdelkih in popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobačnih izdelkov.

Pod predlog spremembe zakona, ki ga je skupina 38 poslancev vložila v ponedeljek, sta podpisana dva poslanca NSi ter poslanci iz vrst koalicije. V LMŠ izjav danes ne dajejo.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je v današnji izjavi poudaril, da predlog ne spreminja nobenega ukrepa za zmanjševanje uporabe tobačnih izdelkov, pač pa govorijo o podaljšanju roka za uvedbo enotne embalaže. "Ne gre za to, da bi si želeli, da bi Slovenci na veliko kadili. Trdimo pa, da se zaradi enotne tobačne embalaže število kadilcev ne bo zmanjšalo, pač pa bo izgubil le proračun," je povedal poslanec.

Kot je pojasnil, gre 6,6 milijona evrov le iz naslova že plačane trošarine v letošnjem letu, ki bi jih država morala v tem primeru vrniti tobačni industriji. Za skupno 80 milijonov evrov škode za proračun pa je naštel na račun zmanjšanja prometa v tranzitu ter črnega trga.

Sicer pa je predlagatelj uvedbe enotne embalaže slednje predvidel zato, da v primeru, ko nekdo kupi zavoj tobaka in ga denimo postavi na mizo, mimoidočega mladostnika embalaža ne bi več privlačila, je pojasnil Möderndorfer. Sredstva od tobaka se zdaj zlivajo v integralni proračun, predlagatelji sprememb pa predlagajo, da bi se v poseben sklad.

Poslanka SD Bojana Muršič je v izjavi izrazila podporo SD prizadevanjem za zmanjšanje uporabe tobačnih izdelkov. A je spomnila, da so že pri sprejemanju zakona opozarjali na to, da je rok za uvedbo enotne embalaže (do začetka leta 2020) kratek, prav tako pa so neuspešno predlagali, da bi to uredili v posebnem zakonu. Opozorila je na nevarnost tožb multinacionalk, ki bi bile potem na plečih davkoplačevalcev. Kot politika si tega ne smemo privoščiti, je prepričana poslanka.

Muršičeva verjame, da morebiti lahko enotna embalaža od kajenja odvrne mlade, a je treba zakon sprejemati premišljeno. Kot je poudarila, enotni embalaži ne nasprotujejo, a je treba to urediti tako, da ne bodo sledile tožbe.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič, ki je bil vrsto let tudi sam kadilec, je prepričan, da enotna embalaža ni rešitev za manj kajenja, prav tako pa je pomembno, da vsaj vedo, kaj kadijo. Izogniti se je treba tudi morebitnim tožbam podjetij, do katerih bi lahko prišlo z uvedbo enotne embalaže.

Kajenje je sicer ena od zasvojenosti in kot je dejal Möderndorfer, so že bile razprave, ali se uvedba enotne embalaže lahko pojavi tudi pri drugih izdelkih, denimo alkoholu. Simonovič je pojasnil, da je imel veliko stika z zasvojenci vseh vrst, a rešitev je le v preventivi in osveščanju. Ocenjuje tudi, da so že fotografije na tobačni embalaži dovolj zastrašujoče.

Prvopodpisani pod predlogom Jernej Vrtovec (NSi) je v izjavi pojasnil, da ne verjame v restrikcijo države in omejevanje poslovne pobude, pač pa se na takšnih področjih lahko največ naredi z osveščanjem in preventivo, zlasti med mladimi. Po njegovih ocenah je triletni odlog uvedbe ukrepa dogleden čas, v katerem se lahko opravijo dodatne raziskave glede uporabe tobaka.

Nevladne organizacije so sicer napovedale, da bodo skušale narediti vse za to, da preprečijo sprejem sprememb tobačnega zakona.

Vrtovec se želi v prihodnjih dneh sestati z nevladnimi organizacijami, ki imajo, verjame, dobre analize. Prisluhnil jim bo, kot pravi, ali ga bodo prepričale z argumenti, da se bo z enotno embalažo zmanjšalo kajenje. A od sprejema zakona tega ni bilo in tudi študije kažejo, da temu ni tako, je dejal in novinarje, ki so kadilci, vprašal, ali bodo zaradi enotne embalaže kadili manj ali pa kajenje opustili. "Ključni cilj pa mora biti zmanjšanje uporabe tobaka v družbi," je poudaril poslanec.

Poslanci so tudi zatrdili, da nihče ni vplival na to, da so se podpisali pod vložene spremembe zakona. Nevladne organizacije namreč opozarjajo na lobije. Möderndorfer je pojasnil, da si predstavniki tobačne industrije sicer želijo ukinitev enotne embalaže, a tega podpisniki sprememb zakona ne podpirajo.