c S
Inštituti znižujejo napoved nemške gospodarske rasti 14.06.2019 07:07 Frankfurt, 13. junija (STA) - Vrsta uglednih nemških gospodarskih inštitutov je danes objavila posodobljene napovedi rasti bruto domačega proizvoda (BDP) države. Večinoma so, kot že prejšnji teden nemška centralna banka, napovedi znižali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za letošnje leto napovedujejo med 0,5-odstotno in 0,9-odstotno rast največjega evropskega gospodarstva.

Nemško gospodarstvo se "občutno ohlaja", izvozno usmerjena država pa občuti tudi globalno politično negotovost, je navedel inštitut za globalno gospodarstvo IfW iz Kiela. Napoved rasti za letošnje leto je znižal z enoodstotne na 0,6 odstotka, za prihodnje leto pa jo je postavil pri 1,6 odstotka.

Predsednik Iwf Gabriel Felbermayr je priznal, da nemška politika ne more spremeniti globalne negotovosti, lahko pa izboljša pogoje doma. Pozval je k davčni reformi oz. znižanju davčnega bremena za podjetja.

Nemški inštitut za gospodarske raziskave DIW iz Berlina je prav tako znižal svojo napoved, a le malenkostno. Sedaj za letošnje leto napoveduje 0,9-odstotno, za prihodnje leto pa 1,7-odstotno rast.

Nemško gospodarstvo "ostaja zdravo", je zapisal predsednik DIW Marcel Fratzscher. "Tveganja pa so bila le redko tako visoka, kot so sedaj," je dodal. Kot največjo grožnjo nemškemu gospodarstvu je izpostavil trgovinske konflikte, v katere se zapletajo ZDA.

Inštitut za ekonomske raziskave iz Halleja IWH pa je potrdil svojo napoved 0,5-odstotne rasti BDP v letošnjem letu. "Šibkost svetovne trgovine še posebej močno občuti nemški zelo internacionalno usmerjeni proizvodni sektor," je poudaril podpredsednik inštituta Oliver Holtemöller.

Lani je nemško gospodarstvo zabeležilo 1,4-odstotno gospodarsko rast.

Nemška centralna banka je prejšnji teden ocenila, da se bo nemški BDP letos okrepil le za 0,6 odstotka, potem ko je pred pol leta predvidevala, da se bo za 1,6 odstotka. Obete za nemško gospodarstvo je za leto 2019 zmanjšala tudi nemška vlada, in sicer z enega odstotka na 0,5 odstotka.