c S
Koprski občinski svet potrdil investicijo v električne avtobuse 14.06.2019 07:07 Koper, 13. junija (STA) - Koprski občinski svetniki so na današnji seji med drugim potrdili potrdili investicijski program za nakup e-avtobusov v vrednosti slabih 600.000 evrov, pri čemer bo občina prispevala slabih 130.000 evrov lastnih sredstev. Na ta način bodo v Kopru pridobili tri električne avtobuse in vzpostavili tri nove linije javnega mestnega prometa.

S tremi novimi avtobusi na električni pogon bodo v Kopru vzpostavili tudi tri nove linije mestnega prometa. Prva linija bo povezovala P&R parkirišče v Žusterni ter industrijsko cono Sermin s središčem mesta. Druga linija bo center povezala z glavno avtobusno postajo, kjer je prav tako urejeno P&R parkirišče, tretja linija pa bo povezovala mestno središče s Srednjo tehnično šolo ter mestno pokopališče.

Osnovni namen investicije je vzpostaviti nove linije javnega mestnega prometa ter tako zmanjšati količino škodljivih delcev, znižati raven hrupa ter povečati število potnikov v javnem prometu. V letošnjem in prihodnjem letu bo občina za omenjeni projekt namenila slabih 130.000 evrov lastnih sredstev. 432.000 evrov predstavljajo sredstva nepovratne finančne spodbude Eko sklada, še 34.000 evrov pa druge subvencije.

Svetniki so na današnji redni seji med drugim potrdili tudi sklep o uvedbi javne službe upravljanja določenih javnih parkirišč. Z drugimi besedami bo občina začela zaračunavati parkiranje na treh javnih parkiriščih zunaj mestnega središča z namenom zagotovitve možnosti kratkotrajnega parkiranja obiskovalcem trgovskih, poslovnih in drugih objektov v neposredni bližini ter zagotovitev pogojev za daljše parkiranje vozil, namenjenih poslovnim potrebam subjektov v bližini parkirišč.

Javno službo upravljanja parkirišč bodo uvedli na območju gospodarske cone Sermin v obsegu okoli 300 parkirnih prostorov, v Ulici 15. maja v Kopru v obsegu okoli 150 parkirnih prostorov ter na parkirišču za nekdanjimi Slavnikovimi garažami v Semedeli, kjer je na voljo 35 parkirnih prostorov.

Na podlagi danes sprejetega sklepa bo župan med drugim določil način nadzora nad uporabo parkirišč, ki bo temeljil na parkirni avtomatiki, možnost rezervacije parkirnih prostorov ter možnost abonmajskega plačevanja parkirnine za potrebe poslovnih subjektov.

So pa svetniki med kadrovskimi zadevami obravnavali tudi predlog o imenovanju Tamare Kozlovič, sicer vršilke dolžnosti direktorice občinske uprave, za članico nadzornega sveta Luke Koper, ki je bil tudi sprejet.