c S
13 milijonov evrov za skupnostne storitve in programe za starejše 14.06.2019 07:07 Ljubljana, 13. junija (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis Preoblikovanje obstoječih mrež ter vstop novih izvajalcev za nudenje skupnostnih storitev in programov za starejše, ki ga bo objavilo ministrstvo za zdravje. Skupna višina razpisa znaša 13 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva.

Od skupaj 13 milijonov evrov, bodo skoraj osem milijonov evrov namenili kohezijski regiji Vzhodna Slovenija, dobrih pet milijonov evrov pa kohezijski regiji Zahodna Slovenija. Evropski socialni sklad bo prispeval 80 odstotkov oziroma 10,5 milijona evrov.

Namen javnega razpisa je razviti, preskusiti in implementirati nova orodja na področju skupnostnih storitev in programov za starejše. Predmet razpisa je sofinanciranje razvoja novih storitev, prilagoditev in preoblikovanje obstoječih mrež institucionalnega varstva ter sofinanciranje vstopa novih izvajalcev oziroma poklicev za nudenje skupnostnih storitev in programov za starejše.

V okviru razpisa bo potekala tudi informatizacija procesov s ciljem zagotavljanja kontinuitete obravnave posameznika in zmanjšanja birokratske obremenitve zaposlenih. Vzpostavljene bodo povezave med sistemi zdravstva in socialnega varstva, kar naj bi prispevalo h kakovostni in varni obravnavi posameznika.

Javni razpis naj bi tako starejšim zagotovil dostop do novih storitev, s katerimi se krepi možnost, da kljub morebitni oviranosti, bolezni ali krhkosti ostanejo čim dlje v domačem okolju, so še dodali z ministrstva za zdravje.