c S
Digitalizacija za dodatne 2,1 milijarde evrov BDP do 2025 14.06.2019 07:07 Ljubljana, 13. junija (STA) - Poročilo globalnega podjetja McKinsey & Company uvršča Slovenijo med izzivalce v regiji, ki še ne izkoriščajo potenciala digitalizacije v zadostni meri. Digitalizacija bi lahko zagotovila slovenskemu gospodarstvu dodatnih 2,1 milijarde evrov bruto domačega proizvoda (BDP) do leta 2025, poudarjajo v podjetju.

Na GZS so danes razpravljali o digitalizaciji kot motorju rasti. V ospredju je bilo poročilo z naslovom Vzpon digitalnih izzivalcev: Kako lahko digitalizacija postane prihodnji gonilnik rasti za srednjo in vzhodno Evropo, so sporočili iz GZS.

Partner pri McKinsey & Company in soavtor poročila Milan Mirjanič je ocenil, da digitalizacija lahko postane prihodnje gonilo gospodarske rasti za Slovenijo prek povečanja konkurenčnosti z digitalno transformacijo javnega in zasebnega sektorja, razvojem digitalnih in mehkih veščin prebivalstva in zaposlenih, podporo inovacijam in uvajanjem pametnih rešitev.

Slovenski BDP bi lahko digitalizacija do 2025 okrepila za 2,1 milijarde evrov oz. bi mu prinesla dodatne 0,4 odstotne točke gospodarske rasti na letni ravni do vključno 2025. Delež digitalnega gospodarstva v Sloveniji bi se s tem povečal z današnjih 5,2 odstotka na 7,7 odstotka BDP.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc digitalizacijo vidi kot eno ključnih orodij, ki mora in bo prispevalo k bistvenemu dvigu dodane vrednosti in s tem k boljšemu položaju podjetij in višjemu življenjskemu standardu v Sloveniji. "Kot GZS skušamo igrati aktivno vlogo pri tem," je dodala.

Direktor združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS Nenad Šutanovac je spomnil, da je bila Slovenija po indeksu DESI (Digital Economy and Society Index) lani na 15. mestu. Zadnje poročilo kaže delno nazadovanje pri posameznih kazalcih. Po njegovem prepričanju ni dovolj, da smo v povprečju EU, temveč "moramo ciljati višje in se primerjati z najboljšimi na tem področju".

Velika podjetja so po podatkih statističnega urada že razmeroma dobro digitalizirana, srednje velika nekoliko manj, najmanj pa mala podjetja. Zato so priložnosti za korak naprej toliko večje. Krepitev digitalizacije lahko tudi prispeva k oblikovanju atraktivnejšega poslovnega okolja in zadržanju mladih v Sloveniji oz. k njihovi odločitvi za vrnitev v našo državo, je dodal Šutanovac.

Slovenija ima močne temelje za pospešitev digitalizacije, a tudi več izzivov. Tako mora, če želi postati vodilna na področju digitalizacije, bistveno podpreti uporabo digitalnih orodij in storitev v zasebnem in javnem sektorju. Podpreti je potrebno tudi razvoj digitalnih in mehkih veščin tako v celotnem izobraževalnem sistemu kot v vseživljenjskem izobraževanju in prekvalifikaciji zaposlenih.

Nujna je tudi večja podpora inovacijam, razvoju podjetništva in dodatno olajšanje digitalnega poslovanja, so še zapisali na GZS.