c S
Evropske borze z rastjo; občutno dražja nafta, cenejši evro 14.06.2019 07:07 London/Frankfurt/Pariz, 13. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes zvišali; med drugim so se podražile delnice energetskih podjetij. Nafta se je namreč po novih napadih na ladje pred obalo Omana podražila, tečaj evra pa se je nekoliko znižal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,11 odstotka. V Parizu se je indeks CAC 40 dvignil za skromnega 0,01 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,44 odstotka, v ospredju pa so bile delnice telekomunikacijskih podjetij. V Nemčiji so namreč v sredo zaključili dražbo mobilnih frekvenc 5G, na kateri so štirje ponudniki - Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica in Drillisch - za posamične bloke odšteli skupno 6,55 milijarde evrov.

Tudi indeks borze v Londonu FTSE 100 se je zvišal malenkostno, za 0,01 odstotka, potem ko je nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson v prvem krogu glasovanja o novem vodji konservativne stranke dobil največ glasov. V sredo je Johnson zatrdil, da bo pod njegovim vodstvom Velika Britanija EU zapustila 31. oktobra - če bo treba, tudi brez dogovora.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,19 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,02 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,82-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,20 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,29 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,50-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1275 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,15 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1289 dolarja (v sredo pri 1,1323 dolarja).

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 52,64 dolarja, kar je 1,50 dolarja več kot v sredo. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,57 dolarja na 61,54 dolarja.

Cene nafte je navzgor poslal nov incident v Omanskem zalivu; v plamenih sta tokrat končala norveški tanker in singapurska ladja. Pred mesecem dni so bili v eksploziji poškodovani štirje naftni tankerji pred obalo Združenih arabskih emiratov.

O novih napadih bo danes razpravljal Varnostni svet ZN.