c S
Zdravniške organizacije v pričakovanju arbitraže o aneksu dve opozarjajo na možnost razpada sistema 14.06.2019 07:23 Ljubljana, 13. junija (STA) - Današnje srečanje koordinacije zdravniških organizacij je zaznamovala razprava o razmerah v osnovnem zdravstvu, kjer pričakujejo sprejem aneksa dve k splošnemu dogovoru. Če ta ne bo prinesel polnega plačila opravljenih storitev pri 1895 glavarinskih količnikih, družinski zdravniki napovedujejo tako odmrznitev odpovedi kot tudi odhode iz medicine.

Srečanja predstavnikov zdravniških organizacij so se danes udeležili tudi zdravnike iz osnovnega zdravstva, ki so predstavili zahteve zdravništva. Te so po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek-Travni vedno bolj enotne.

"Čas je, da se združimo in pokažemo, da je edino organiziran in dobro voden zdravstveni sistem tisti, ki bo zagotavljal kakovostno zdravstveno varstvo," je poudarila. K temu lahko po njihovi oceni prispevajo standardi in normativi dela zdravnikov. Prav tako menijo, da bo izboljšanje pogojev v osnovnem zdravstvu pomagalo skrajšati čakalne vrste.

Temu prikimavajo tudi v zdravniškem sindikatu Fides, kjer poudarjajo, da z uvedbo normativov vzpostavljajo normalnejši odnos z bolnikom in več časa za njegovo obravnavno, ki naj bi bila celovitejša. S tem bi se tudi zmanjšal pritisk na sekundarno in terciarno raven, je pojasnil Damjan Polh.

S temi izhodišči se tudi usklajujejo glede aneksa številka dve. Pogajanja o njem so se zaključila že na prvem srečanju, saj se podpisniki splošnega dogovora niso mogli uskladiti v glavnini predlogov. Skupni jezik bodo zato iskali na arbitraži 27. junija, do takrat pa potekajo dodatna usklajevanja.

Dejan Klančič, ki se pogaja v imenu zbornice, ocenjuje, da dosedanji sestanki niso prinesli pomembnega približevanja stališč. "Na arbitraži je pričakovati precejšnje kresanje mnenj in drugačnih stališč, predvsem na strani plačnika in izvajalcev," je napovedal. Sicer pa po njegovih besedah v aneksu pričakujejo opredelitev ustreznega financiranja osnovnega zdravstva ter zmanjševanje čakalnih vrst z razpisom dodatnih programov na sekundarnem in terciarnem nivoju.

Primarni zdravniki so enotni, da je z aneksom dve nujno doseči stoodstotno plačilo opravljenih storitev pri 1895 glavarinskih količnikih, je poudaril predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. Plačilo tega in tudi plačilo preseganja omenjenega normativa, ki so ga na novo določili v aneksu ena, je po njegovih besedah za družinske zdravnike minimum, da odstopijo od odpovedi, s katerimi so zagrozili.

Če aneks dva do septembra ne bo začel veljati, bodo zdravniki po besedah predsednice zbornice dali odpovedi, prav tako pa so pripravljeni zapustiti medicino. Zasebni zdravniki s koncesijo pa v tem primeru razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

"Kaže se strašljiva možnost, da bodo zdravniki začeli številčno izstopati iz sistema obveznega zdravstvenega zavarovanje, kar pomeni, da bodo delovali na trgu in bodo k njimi prihajali bolniki, ki bodo plačevali iz žepa ali pa so se zavarovali preko posameznih zavarovalnic, ki se v tem času že formirajo," je opozorila Čebašek-Travnikova.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina pa pričakuje, da bo nedavno sporočilo vladne koalicije, da je njena prioriteta reševanje zdravstva, svoje rezultate pokazalo v nekaj mesecih. "Razen vzklikanja gesel nekega premika še ni bilo," je bil kritičen. Zaradi obremenitev zdravnikov pa, kot pravi, zdravstveni sistem poka.