c S
Komisija poziva k pravočasnemu sprejemu večletnega proračuna EU 13.06.2019 14:47 Bruselj, 13. junija (STA) - Evropska komisija je pred junijskim vrhom EU voditelje pozvala, naj si prizadevajo za napredek pri pogajanjih o naslednjem večletnem proračunu EU za obdobje 2021-2027, da bo mogoče doseči dogovor do jeseni. Voditelje čaka še veliko dela, izzivi pa so zahtevni, so opozorili v komisiji.

Komisija je v danes objavljenem sporočilu predstavila pregled že opravljenega dela in opredelila glavna odprta vprašanja, ki jih je treba obravnavati. Čas teče in zamude pri prihodnjem proračunu EU veliko stanejo, so opozorili.

Če sporazum ne bo sklenjen pravočasno, bo to vplivalo na študente, kmete in raziskovalce, pa tudi na vse druge, ki jim koristi proračun EU. Sedanji dolgoročni proračun EU za obdobje 2014-2020 je bil sprejet šest mesecev prepozno, kar je imelo za številne državljane tako v državah članicah kot zunaj njih negativne posledice, so posvarili.

Da se to ne bi ponovilo, je komisija Evropski svet danes pozvala, naj pripravi časovni načrt za dosego dogovora o dolgoročnem proračunu EU jeseni in Svet EU pozove, naj nameni prednost delu na tem področju.

"Zdaj je čas za višjo prestavo," je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Leto 2019 je z najvišjo udeležbo na evropskih volitvah v zadnjih 20 letih in s kampanjo, ki je bila bolj kot kdaj koli doslej osredotočena na evropska vprašanja, leto prenove za našo unijo. Sprejetje dogovora o našem prihodnjem proračunu ni stvar matematike, ampak gre za iskanje pravih proračunskih sredstev za naše ambicije in prednostne naloge," je menil.

Komisija je maja in junija lani predstavila predloge za nov večletni proračun unije, vključno z zakonodajnimi predlogi za 37 sektorskih programov. Na podlagi tega je bilo v Evropskem parlamentu in svetu opravljenega že veliko dela. Dosežen je bil napredek glede splošnega okvira in številni sektorski predlogi so bili vsaj delno zaprti, so povzeli v komisiji.

A še vedno potekajo razprave o ključnih političnih vprašanjih, zlasti njihovih finančnih vidikih. Zdaj je čas, da se jih obravnava, je sporočila komisija. Na junijskem zasedanju Evropskega sveta bi bilo treba začeti novo fazo političnih pogajanj z vse večjim poudarkom na finančnih in drugih strateških vprašanjih, je ocenila.

Slovenijo v predlaganem proračunu skrbijo rezi sredstev za kohezijsko politiko in razvoj podeželja. Sicer pa se že vseskozi zavzema za čimprejšnji dogovor, saj bi ji ta zagotovil več kohezijskih sredstev.

Če bo politični dogovor dosežen v prihodnjem letu, se bodo po neuradnih informacijah pri izračunavanju kohezijskih sredstev uporabili statistični podatki za obdobje 2014-2016, sicer pa za obdobje 2015-2017, kar zaradi večje razvitosti poslabša izračun za Slovenijo.