c S
ECB: Trgovinske napetosti okrepile mednarodno vlogo evra v 2018 13.06.2019 13:13 Frankfurt, 13. junija (STA) - Strah pred trgovinski spori, sankcije in globalni izzivi so prispevali k večji mednarodni vlogi evra v lanskem letu, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Evropska centralna banka (ECB). Član izvršilnega odbora ECB Benoit Coeure je ocenil, da so k boljšemu položaju evra pripomogle tudi močnejše vezi v ekonomski in monetarni uniji.

Evro je predstavljal 20,7 odstotka globalnih rezerv v tujih valutah v lanskem letu, kar je 1,2 odstotne točke več kot v predhodnem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Največ rezerv, za 61,7 odstotka vseh, je bilo še naprej v ameriških dolarjih.

Rusija - država z največ rezervami - je lani prodala 100 milijard dolarjev po novih ameriških sankcijah, in namesto tega kupila za 90 milijard dolarjev evrov in kitajskih juanov.

Delež mednarodnih obveznic, denominiranih v evrih, je lani narasel za 2,5 odstotni točki na 22,7 odstotka, medtem ko je delež mednarodnih obveznic, denominiranih v dolarjih, upadel za osem odstotnih točk na 61 odstotkov.

Coeure je ocenil, da bo v prihodnje mednarodna vloga evra odvisna od sil na trgu, čeprav je ECB sposobna njegove podpore na tehnični ravni.