c S
V evrskem območju aprila 0,5-odstotni padec industrijske proizvodnje 13.06.2019 11:29 Luxembourg, 13. junija (STA) - Obseg industrijske proizvodnje se je aprila v primerjavi z marcem v območju z evrom znižal za 0,5 odstotka, v celotni EU pa za 0,7 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. V medletni primerjavi se je obseg v območju evra skrčil za 0,4 odstotka, v osemindvajseterici pa za 0,1 odstotka.

Padec se je s tem glede na marec poglobil. Takrat je na mesečni ravni območje z evrom beležilo 0,4-odstotno znižanje industrijske proizvodnje, celotna EU pa 0,2-odstotno.

V območju z evrom se je proizvodnja trajnih potrošnih dobrin aprila glede na marec znižala za 1,7 odstotka, investicijskih dobrin za 1,4 odstotka, dobrin za vmesno rabo pa za odstotek. Proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin se je medtem okrepila za 0,2 odstotka, energije pa za 1,4 odstotka.

V celotni EU je proizvodnja investicijskih dobrin upadla za dva odstotka, dobrin za vmesno rabo za 0,9 odstotka, trajnih potrošnih dobrin za 0,7 odstotka in netrajnih potrošnih dobrin za 0,2 odstotka. Proizvodnja energije se je okrepila za 0,9 odstotka.

Med državami članicami, za katere so na voljo podatki, so največje padce obsega industrijske proizvodnje beležile Velika Britanija (-2,7 odstotka), Nemčija (-2,3 odstotka) in Latvija (-2 odstotka). Najvišjo rast pa so imele Irska (+3,6 odstotka), Portugalska (+2,9 odstotka) in Finska (+2,2 odstotka).

V medletni primerjavi je aprila proizvodnja tako dobrin za vmesno rabo kot investicijskih dobrin v območju z evrom zdrsnila za 1,2 odstotka, trajnih potrošnih dobrin za 0,8 odstotka in energije za 0,1 odstotka. Na drugi strani je proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin pridobila 1,7 odstotka.

V EU se je proizvodnja investicijskih dobrin znižala za 1,6 odstotka, energije za 0,6 odstotka in dobrin za vmesno rabo za 0,1 odstotka. Proizvodnja trajnih potrošnih dobrin je medtem porasla za 0,2 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin pa za 2,8 odstotka.

Med članicami, za katere ima Eurostat podatke, so največje padce industrijske proizvodnje zabeležili v Nemčiji (-3,4 odstotka), na Nizozemskem (-2,7 odstotka) ter v Latviji in Veliki Britaniji (v obeh -2,4 odstotka). Največje rasti so imele Litva (+13,8 odstotka), Irska (+6,9 odstotka) in Poljska (+6,6 odstotka).

V Sloveniji se je na mesečni ravni obseg industrijske proizvodnje zvišal za 1,7 odstotka, medletno pa je pridobil 5,7 odstotka.