c S
Za koprsko občino opuščen projekt stolpa na Markovec predimenzioniran in predrag 13.06.2019 07:26 Koper, 12. junija (STA) - Pri projektu gradnje 111 metrov visokega stolpa za vertikalno povezavo obale z Markovcem je šlo za predimenzioniran in za občino bistveno predrag projekt, so na Mestni občini Koper danes za STA pojasnili razloge za opustitev projekta v predvideni obliki. Občinska uprava trenutno sicer preverja različne možnosti izvedbe vertikalne mobilne rešitve.

Projekt dvigala oz. vertikalne povezave med obalo in Markovcem, ki bi ga nadgradili s stolpom, je bil med odmevnejšimi načrti bivšega župana Borisa Popoviča. Aktualni župan Aleš Bržan je že pred časom ocenil, da gre za predrag projekt, potreben racionalizacije.

Stolpnico Capo Grande bi po sprva izbrani idejni zasnovi nadgradili do končne višine 111 metrov, stolp pa bi s ploščadjo na vrhu hriba povezal 100 metrov dolg stekleni most. V torek pa je v javnost prišla novica, da so na občini dokončno opustili prvotni, po nekaterih ocenah najmanj osem milijonov evrov vreden projekt arhitektov Massimiliana Fuksasa iz Rima in Sandija Pirša iz Ljubljane. Kot so poročale Primorske novice, naj bi na občini namesto tega poiskali primerno in cenejšo vertikalno mobilno rešitev, s katero bi premostili višinsko razliko med obalnim delom in Markovcem.

Na koprski občini so danes za STA svojo odločitev pojasnili z dejstvom, da je šlo za predimenzioniran in za mestno občino bistveno predrag projekt. Ob tem so spomnili, da je Bržan to odločitev napovedal že pred izvolitvijo.

Občinska uprava trenutno preverja različne možnosti vertikalne mobilne rešitve. Ko bo odločitev dokončno sprejeta, bodo z njo seznanili tudi javnost, so napovedali na občini.

Ob tem bodo evropska sredstva, ki jih je občina predvidela za financiranje projekta dvigala, namenili za druge projekte s področja trajnostne mobilnosti, in sicer za izgradnjo dodatnih parkirnih mest v okviru projekta P+R Sonce (za Barko), dopolnitev mreže kolesarskih poti in druge manjše projekte, ki so trajnostno naravnani in rešujejo problem mobilnosti.

Iz evropske blagajne so občini za projekt spodbujanja trajnostne mobilnosti sicer odobrili približno tri milijone evrov pomoči.