c S
Predsednik Renaulta za "nov začetek" zavezništva z Nissanom 13.06.2019 07:26 Pariz, 12. junija (STA) - Predsednik Renaulta Jean-Dominique Senard se je po napetostih, ki so se pojavile v zadnjih tednih, zavzel za "nov začetek" zavezništva z japonskima Nissanom in Mitsubishi Motors. Zavezništvo z avtomobilskima proizvajalcema je na današnji skupščini označil za "steber in motor razvoja", poročajo tuje tiskovne agencije.

Renault in Nissan sta povezana že 20 let in skupaj si odrežeta največji tržni delež na avtomobilskem trgu, odnose med njima pa je skrhala aretacija nekdanjega prvega moža zavezništva Carlosa Ghosna in predlog Renaulta po tesnejši integraciji, ki na Japonskem ni bil sprejet z navdušenjem. Senard pa je medtem že prejšnji teden opozoril, da bo Nissanu preprečil, da bi povečal svojo moč v zavezništvu.

Francoski avtomobilski proizvajalec ima 43-odstotno delež v Nissanu, slednji pa ima le 15-odstotni delež v Renaultu.

Konec maja je sicer Fiat Chrysler Automobiles (FCA) predlagal združitev z Renaultom v obliki dveh enakovrednih partnerjev, vendar pa se FCA prejšnji teden iz dogovarjanja umaknil, češ da bi bilo nadaljevanje pogovorov nesmiselno zaradi političnega stališča Pariza.

Za krepitev povezovanja z Japonci namesto s FCA se je zavzel tudi francoski finančni minister Bruno Le Maire. Po neuradnih informacijah je francoska vlada pripravljena zmanjšati svoj 15-odstotni delež v Renaultu, da bi tako Nissan okrepil svoje lastništvo.