c S
Evropske borze končale v rdečem, nafta cenejša 13.06.2019 07:27 London/Frankfurt/Pariz, 12. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes po večdnevni rasti večinoma znižali. Ob unovčevanju dobičkov je tako med vlagatelji spet nekoliko bolj do izraza prišla zaskrbljenost glede obetov za svetovno gospodarstvo v luči kitajsko-ameriškega trgovinskega spora. Nafta se ceni, tečaj evra glede na dolar je nekoliko upadel.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,43 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX zdrsnil za 0,33 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 za 0,62 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 za 0,42 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,91 odstotka in v Milanu FTSE MIB za 0,71 odstotka. Le v Zürichu je indeks SMI pridobil 0,24 odstotka.

Tudi v New Yorku se tečaji znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,32 odstotka nižji ravni kot ob koncu torkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,34 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,60 odstotka.

Vlagatelji so po večdnevnem nizu rasti po pisanju francoske tiskovne agencije AFP danes očitno unovčevali nekatere dobičke, obenem pa je spet nekoliko bolj do izraza prišla zaskrbljenost glede razpleta kitajsko-ameriške trgovinske vojne, ki ogroža globalno gospodarsko rast in je prerasla že tudi v tehnološko vojno. Ameriški predsednik Donald Trump je tako zagrozil z novimi carinami na uvoz iz Kitajske, če na vrhu skupine G20 konec meseca na Japonskem s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom ne bosta sklenila dogovora.

Nekoliko padce blaži upanje trgov na vnovično rahljanje denarne politike v ZDA, čeprav je med napovedmi centralne banke Federal Reserve in Trumpovimi željami po bolj ekspanzivni denarni politiki precejšen razkorak.

Ob takšnem razpoloženju je v primerjavi z evrom malenkost pridobil tudi dolar. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1314 dolarja, kar je 0,13 centa manj kot ob koncu trgovanja v torek. ECB je opoldne referenčni tečaj evra določila še pri 1,1323 dolarja oz. 0,03 centa više kot v torek.

Ceni se tudi nafta. Razlog za to je poleg negotovosti glede globalnih gospodarskih obetov tudi torkova objava ameriškega naftnega inštituta API, da so se ameriške zaloge surove nafte minuli teden povečale za 4,85 milijona sodov, kar kaže na presežno ponudbo v največji svetovni porabnici nafte. Danes bodo ameriške oblasti objavile še uradne podatke o zalogah.

V nasprotni smeri na cene črnega zlata vplivajo pričakovanja, da bodo članice Organizacije držav izvoznic nafte v razširjeni obliki s še nekaterimi velikimi dobaviteljicami, kot je Rusija, konec meseca podaljšale obstoječe omejitve črpanja nafte.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 51,92 dolarja, kar je 1,35 dolarja manj kot ob koncu torkovega trgovanja. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,25 dolarja na 61,04 dolarja.