c S
Nemčija za frekvence 5G iztržila 6,6 milijarde evrov 13.06.2019 07:27 Berlin, 12. junija (STA) - Nemčija je z dražbo frekvenc za peto generacijo mobilne telefonije (5G) iztržila 6,6 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prihodki dražbe, ki se je začela sredi marca, so s tem presegli pričakovanja, saj je večina strokovnjakov napovedovala največ pet milijard evrov.

Frekvence so kupili trije že uveljavljeni operaterji - Telekom, Vodafone in Telefonica - ter novinec 1&1 Drillisch. Iztrženi znesek bo država porabila za nadaljevanje digitalizacije.

Največ bo za frekvence plačal Deutsche Telekom, okoli 2,17 milijarde evrov. Vodafone bo zanje namenil 1,88 milijarde in Telefonica 1,42 milijarde evrov. Drillisch, ki doslej ni imel svojega omrežja, ampak je koristil antene konkurence, bo plačal 1,07 milijarde evrov.

Nemčija želi z vzpostavitvijo omrežja 5G pospešiti hitrost brezžičnega prenosa podatkov v državi, po kateri se na svetovni lestvici kljub siceršnji gospodarski razvitosti uvršča na skromno 46. mesto. Omrežja 5G ne bodo prinesla le bistveno višjih hitrosti prenosa podatkov za obstoječe storitve, temveč bodo s svojo zmogljivostjo postavila temelje za nove storitve, kot so na primer avtonomni transport in zdravstvene storitve na daljavo.