c S
Evroskupina o evrskem proračunu, ob robu o Italiji 13.06.2019 10:34 Finančni ministri članic območja evra naj bi danes v Luksemburgu dosegli dogovor o evrskem proračunu, precej trši oreh pa je tretji steber bančne unije oziroma skupni sistem jamstev za bančne vloge. Zelo verjetno bo ob robu odmeval predlog o začetku postopka proti Italiji zaradi poviševanja ogromnega javnega dolga.

Najbolj izpostavljena točka dnevnega reda na tokratnem zasedanju evroskupine, na katerem bo sodeloval tudi finančni minister Andrej Bertoncelj, bo reforma območja evra oziroma poglabljanje gospodarske in denarne unije.

Precej optimizma je glede dogovora o evrskem proračunu z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost, katerega namen naj bi bil skozi financiranje naložb in podporo pri izvedbi strukturnih reform spodbujati rast in krepiti odpornost držav na krizo.

Dogovor o spornem skupnem sistemu jamstev za bančne vloge pa bo zaradi močnih pomislekov nekaterih članic na čelu z Nemčijo zelo težko doseči. Dosedanji napredek je bil omejen. Šele s skupnim sistemom jamstev bi sicer dokončali bančno unijo, ki je eden ključnih odgovorov na zadnjo dolžniško krizo v nekaterih evrskih državah. Bančno unijo sestavljata še enotni nadzor bank kot prvi steber in skupni sistem reševanja bank kot drugi.

Evroskupina se ob robu današnjega zasedanja po pričakovanjih ne bo mogla izogniti vprašanju postopka proti Italiji zaradi poviševanja prekomernega javnega dolga, potem ko je Evropska komisija minuli teden spet ocenila, da je sprožitev postopka utemeljena, zdaj pa so na potezi članice, ki morajo do naslednjega tedna dati svoje stališče.

Če bodo pritrdile oceni komisije, bo ta pripravila predlog za sprožitev postopka. Po informacijah Reutersa so se stalni predstavniki članic ta teden strinjali, da je sprožitev postopka upravičena, o tem pa bodo finančni ministri vseh članic EU razpravljali v petek.

Luxembourg, 13. junija (STA) 
Foto: STA