c S
Bratuškova na Kitajskem tudi z ministrom za promet in vodstvom ladjarja Cosco 12.06.2019 16:09 Peking, 12. junija (STA) - Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se je zadnji dan obiska na Kitajskem sestala s tamkajšnjim ministrom za promet Li Xiaopengom. Tema pogovorov so bile geostrateške danosti Slovenije v luči kitajskih načrtov za boljše povezave z Evropo. Bratuškova se je sestala še z vodstvom enega največjih svetovnih ladjarjev, družbe Cosco.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost spomnili, da je državni Cosco, ki ima v Evropi tudi lastniške deleže v več pristaniščih na čelu s 100 odstotki kontejnerskega terminala v grškem Pireju, pomemben partner Luke Koper.

Bratuškova se je zavzela za utrditev sodelovanja in predstavila infrastrukturne načrte države, povezane s koprskim pristaniščem, predvsem zgraditev drugega tira železniške proge med Koprom in Divačo. Dimitrij Zadel, predsednik uprave Luke Koper, ki je spremljal ministrico, je medtem predstavil razvojni potencial in investicijske načrte Luke Koper.

"Sestali smo se z vodstvom enega največjih ladjarjev na svetu Cosco in predstavili razvojni potencial Slovenije in Luke Koper. Po izgradnji drugega tira in investicijah v podaljšanje pomolov se bo naš skupni potencial bistveno povečal, zato so stabilni partnerji za naša podjetja pomembni," je po srečanju tvitnila ministrica.

Ta je obiskala tudi slovensko veleposlaništvo v Pekingu, popoldne po lokalnem času pa je imela dvostransko srečanje s kitajskim ministrom za promet Lijem.

Na ministrstvu so pojasnili, da sta govorila o geostrateških danostih, ki jih ima Slovenija zaradi svoje lege, kar je pomembna prednost v prostoru srednje in vzhodne Evrope. Kitajska prav področju prometne infrastrukture namenja veliko pozornost v okviru pobude sodelovanja z državami srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope 17+1 in v zadnjem času še posebej znotraj pobude En pas, ena pot oz. novodobne svilne ceste za krepitev prometnih povezav z Evropo.

Li se je Bratuškovi po navedbah ministrstva zahvalil za aktivno sodelovanje Slovenije v obeh projektih in pri tem posebej poudaril pomen geostrateške lege države ter se zavzel za poglobitev sodelovanja na infrastrukturnem področju. Bratuškova je kitajskega kolega povabila na obisk v Slovenijo.

Ministrica tako končuje obisk v azijski velesili. V okviru tega se je udeležila tudi sejma China - CEEC Expo 2019 v Ningboju, na katerem so se na slovenski stojnici predstavili Luka Koper, Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Intereuropa, Adria Kombi in OmniOpti. Na forumu predstavnikov držav v okviru sejma se je srečala s podpredsednikom kitajske vlade Hu Chunhuajem, rdeča nit pogovorov je bila Luka Koper.

V torek se je nato med drugim srečala tudi z Jang Huantangom, podpredsednikom Kitajske ljudske politične konference in nekdanjim dolgoletnim ministrom za promet. Govorila sta o pomenu omenjene pobude za novodobno svilno cesto.