c S
Evropska komisija zavrnila Trumpove očitke o podcenjenem evru 12.06.2019 15:56 Bruselj, 12. junija (STA) - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je danes v Bruslju zavrnil očitke ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Evropska centralna banka (ECB) namenoma znižuje vrednost evra. Spomnil je, da vrednost skupne evrske valute določa trg, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ni primerno, da uporabljamo izraz devalvacija," je Dombrovskis odgovoril na vprašanja novinarjev in poudaril, da se ECB osredotoča na cenovno stabilnost. "Na koncu dneva pa vrednost evra določajo sile na trgu," je spomnil.

Komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici pa se je ob tem zavzel za večjo vlogo evra v mednarodnem valutnem sistemu. Dodal je, da v Bruslju izredno cenijo Washington, vendar pa pozivajo predsednika Trumpa, da se vzdrži enostranskih potez. "Za tango sta potrebna dva," je dodal komisar.

Trump je namreč v torek komentiral poročanje medijev, da je v Evropi veliko ameriških turistov zaradi podcenjenega evra. "Evro in ostale valute so devalvirane v primerjavi z dolarjem, zaradi česar imajo neupravičeno prednost. Obrestne mere ameriške centralne banke so absolutno previsoke," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.