c S
Slovenska industrija pred novimi izzivi 12.06.2019 13:39 Ljubljana, 12. junija (STA) - Industrija se je v obdobju po osamosvojitvi Slovenije razvila v gonilo rasti, inovacij in zaposlovanja. Danes se sooča z novimi izzivi, kot so inovativnost, digitalizacija in okoljske spremembe. Kako te izzive izkoristiti v svojo prednost, razmišljajo udeleženci današnje konference o industriji prihodnosti na Brdu pri Kranju.

V 18.000 slovenskih industrijskih podjetjih je zaposlenih več kot 200.000 ljudi, ta podjetja ustvarijo skoraj tretjino celotne prodaje in polovico slovenskega izvoza. V zadnjih letih so stalno povečevala tako dodano vrednost kot izvoz na zaposlenega in danes imamo v Sloveniji tretjo najbolj razvito industrijo v EU, takoj za Irsko in Češko.

"Lahko rečem, da smo prav po zaslugi industrije in povezanih storitev lani dosegli 4,5-odstotno gospodarsko rast," je uvodoma poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na konferenci v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije Spirit Slovenija so se zbrali predstavniki industrijskih podjetij, politike, institucij znanja in Evropske komisije. "Veseli me, da bomo danes začrtali pot razvoju slovenske industrije tudi v prihodnje," je dejal Počivalšek.

Kot je ugotovil, četrta industrijska revolucija na krilih digitalizacije in robotike občutno spreminja okolje in s tem tudi način delovanja gospodarstva. "Podjetja, ki so pripravljena na uvedbo novih tehnologij, kot so umetna inteligenca ali blockchain, lahko dosežejo velike konkurenčne prednosti pred tekmeci," je opozoril.

Vizija organizatorjev je zelena, kreativna, pametna in sodelovalna industrija prihodnosti. Način proizvodnje se bo namreč v prihodnje bistveno spremenil, potem ko se je industrija že v preteklosti močno preobrazila: od delovno intenzivne do tehnološko intenzivne, od cenene delovne sile do visoko usposobljene delovne sile, od velikih tovarn k tovarnam prihodnosti.

V središču vsega pa ostajajo zaposleni. "Industrija prihodnosti je zagotovo v ljudeh," je opozorila Marta Kelvišar iz podjetja Adria Dom. "Najprej je rast in razvoj zaposlenih, šele potem sledi tehnologija," je menila.

Strinjal se je Hubert Kosler iz Yaskawe. Kot je dejal, bi se moral izobraževalni sistem kmalu prilagoditi zahtevam industrije, saj je zanje zelo pomembno imeti dobre kadre, da bodo lahko razvijali svojo tovarno v pravi smeri. "Pametne tovarne se ne da kupiti, ampak jo razvijaš s pravo ekipo," je dejal.

Človeka je v središče svojega pozdravnega nagovora postavil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. "Skozi celotno zgodovino človeštva je bilo vprašanje le, ali boš lovec ali boš plen. In vi ste zagotovo lovci - lovci na novosti, inovativnost, kreativnost," je dejal. Ob tem si je zaželel, da bi lahko sčasoma pozabili na posledice preteklih odločitev in se osredotočili na prihodnost, kjer "ne bo vsak gledal le na svojo denarnico, pač pa se vprašal, kaj lahko stori za državo".

Namen konference je predvsem prisluhniti vodilnim industrijskim podjetjem, kakšne so njihove potrebe, ideje in želje. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je povedal, da bodo podobna posvetovanja pripravili tudi na regijski ravni. Na tej osnovi bo Slovenija oblikovala stališča do evropske industrijske politike, je dejal in poudaril, da mora biti naša država glasna. "Kajti ne smemo ostati na obrobju, torej zgolj dobaviteljsko gospodarstvo za velike evropske multinacionalke," je menil.

Navzoči so soglašali, da nam posledice podnebnih sprememb narekujejo izbiro bolj trajnostnega in ekonomskega modela razvoja. "Nemudoma moramo preiti v nizkoogljično gospodarstvo, da bomo bolj gospodarno delali z uporabo virov surovin in energije," je pozval Počivalšek.

Ogljično nevtralnost je izpostavil tudi Gwenole Cozigou iz Evropske komisije, med tremi glavnimi trendi pa navedel še digitalizacijo in globalizacijo. "Volkswagen denimo danes že vsak drugi avto proda na Kitajsko," je spomnil.

V Sloveniji se pomena izvoza močno zavedamo. Predsednik GZS Boštjan Gorjup je tako z grenkim priokusom povedal, da več kot polovico vsega slovenskega izvoza pripeva le sto največjih podjetij. "Zato mora biti naša naloga okrepiti izvozno aktivnost malih in srednjih podjetij," je dejal in menil, da nam bo uspelo, če bomo zavihali rokave.