c S
Ameriški investicijski sklad KKR v nakup deleža v skupini Axel Springer 12.06.2019 11:57 Berlin, 12. junija (STA) - Nemška medijska skupina Axel Springer je z ameriškim skladom KKR podpisala pogodbo, s katero bo KKR postal največji posamični lastnik v nemški skupini. KKR je manjšinskim lastnikom ponudil 63 evrov za delnico, kar je 31,5 odstotka več od povprečne vrednosti delnice v preteklih treh mesecih. Ponudba bo uspešna, če pridobijo vsaj 20 odstotkov.

Delnice nemškega založnika, ki med drugim izdaja časnika Bild in Die Welt, so že prejšnji teden narasle na podlagi objave, da se KKR in Axel Springer dogovarjata o sodelovanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z nakupom bo sklad KKR postal največji posamični lastnik v nemški medijski skupini. Svojemu deležu se ne bo odpovedala vdova ustanovitelja družbe Friede Springer, ki ima v lasti 42,6 odstotka delnic. Svojega 2,8-odstotnega deleža ne namerava prodati niti izvršni direktor Mathias Döpfner. "To pomeni, da delničarji nobene odločitve ne bodo mogli sprejeti brez soglasja Friede Springer," so danes sporočili iz skupine.

Axel Springer je ob tem poslabšal napovedi za letošnje leto, saj ocenjujejo, da bo rast prihodkov počasnejša zaradi neugodnega gospodarskega okolja in napovedane uvedbe digitalnega davka v Franciji.

Lani je skupina prihodke povečala za 4,1 odstotka na 3,2 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa je upadel za 4,7 odstotka na 528 milijonov evrov. Približno 70 odstotkov prihodkov ustvarijo z digitalnimi aktivnostmi, med drugim pa izdajajo tudi spletna časopisa Politico in Business Insider.