c S
Ob 100-letnici ILO izpostavljen strah pred tehnološkimi spremembami 12.06.2019 07:22 Ženeva, 11. junija (STA) - Strahove ljudi pred tehnološkimi spremembami in posledičnim izginjanjem delovnih mest je treba jemati resno, sta ob stoletnici Mednarodne organizacije dela (ILO) v Ženevi izpostavila evropska voditelja, francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel. ILO sta ob tem označila za najboljši primer mednarodnega sodelovanja.

Macron je na zasedanju Mednarodne konference dela, v okviru katere so obeležili stoletnico organizacije, izpostavil, da do danes še ni dokazano, da je tehnologija prinesla družbeni napredek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetja in vlade morajo namreč po njegovih besedah dokazati, da prednosti tehnoloških sprememb ne vodijo v širjenje prekarnih del in krčenje delavskih pravic.

Merklova je na drugi strani povedala, da so mnogi ljudje zaskrbljeni, ali njihove veščine dohajajo tehnološki razvoj, ali bodo v prihodnosti še potrebni, in če ne, kje bodo lahko našli novo delo.

"To so velika in resna vprašanja, kot taka pa predstavljajo velike in resne politične izzive," je poudarila kanclerka.

Macron in Merklova sta ILO v času, ko diplomatske odnose in kompromise ogrožajo države, kot so ZDA, označila kot najboljši primer mednarodnega sodelovanja, piše dpa. "Nihče znotraj kompromisa ne dobi 100 odstotkov, vendar pa nam kompromisi omogočajo, da napredujemo na splošno," je sklenila Merklova.

Na slovesnosti v Ženevi se mudi tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki je v nagovoru poudaril, da je Slovenija počaščena, da je od samega začetka dejavna v ILO. "Smo med državami z velikim številom ratificiranih konvencij, vključno z vsemi temeljnimi in prednostnimi konvencijami. Še bolj pomembno pa je, da si prizadevamo zagotoviti njihovo učinkovito izvajanje v praksi. Ob obletnici ILO bi rad ponovil iskreno in močno zavezanost slovenske vlade načelom in vrednotam ILO in njenemu poslanstvu," je dejal.

V nadaljevanju je, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, spomnil, da digitalizacija, robotika, umetna inteligenca in avtomatizacija v svet dela prinašajo številne priložnosti ter tudi izzive, na katere moramo biti pripravljeni, moramo biti proaktivni na nacionalni, regionalni in mednarodni ravni.

Poudaril je, da je Slovenija svojo zavezanost in predanost načelom ter ciljem pobude za prihodnost dela že dokazala. "Želim poudariti, da slovenska vlada socialne partnerje tradicionalno obravnava kot enakovredne in dragocene deležnike, ki so najbližje trenutnim gospodarskim in socialnim razmeram. Zato so bili in bodo ostali ključni soustvarjalci vseh potrebnih reform," je dodal.

Ob robu zasedanja se je predsednik vlade srečal z generalnim direktorjem Mednarodnega urada za delo Guyem Ryderjem, z visoko komisarko za človekove pravice Michelle Bachelet ter obiskal Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (CERN), kjer se je srečal z generalno direktorico Fabiolo Gianotti in slovenskimi znanstveniki, ki delujejo v tej organizaciji.

Letošnje zasedanje konference je posvečeno predvsem razpravi o prihodnosti dela, ki predstavlja osrednjo pobudo ILO ob njeni stoletnici. ILO je bila ustanovljena leta 1919, in sicer s ciljem, da bi v duhu konca prve svetovne vojne promovirala socialno pravičnost in delavske pravice kot jamstvo za mir na svetu.

V okviru pogajanj med vladami, sindikati in delodajalci je organizacija doslej oblikovala skoraj 190 dogovorov in več kot 200 predlogov pravil s področja dela. Ta vključujejo konvencije o pravici do oblikovanja sindikatov, o nediskriminaciji, prisilnem delu in delu otrok.