c S
Za digitalizacijo podjetij vzhodne kohezijske regije na voljo 8,5 milijona evrov 11.06.2019 07:28 Maribor, 10. junija (STA) - Za javne pozive na področju digitalizacije je do leta 2023 na voljo 8,5 milijona evrov oziroma približno dva milijona evrov letno. Mala in srednja podjetja s sedežem v vzhodni kohezijski regiji so na današnjem informativnem dogodku na mariborski univerzi prejela vse potrebne informacije, kako pridobiti vavčerje za digitalizacijo.

Kot so po dogodku sporočili z Univerze v Mariboru, je priložnosti za digitalizacijo podjetij v Sloveniji in predvsem vzhodni kohezijski regiji veliko, z napovedanimi razpisi pa se regiji odpirajo priložnosti, da poveže znanje in sposobnosti.

Ena od takšnih priložnosti je vzpostavitev nacionalnega superračunalniškega centra (HPC RIVR) v vrednosti več kot 40 milijonov evrov, ki omogoča realizacijo digitalizacije na bistveno višji ravni z uporabo najsodobnejše infrastrukture.

Prav mariborska univerza želi skupaj z ostalimi ponudniki ponuditi celovite rešitve za digitalizacijo posameznih strateško pomembnih področij, vse od pravne ureditve, upoštevanja dolgoročnih družbenih vplivov digitalizacije, primernega načina organizirane uvedbe do tehnološke realizacije in odgovornega spremljanja do uporabe digitalnih podatkov.

Kot je povedal vodja digitalnega inovacijskega stičišča na univerzi Muhamed Turkanović, se je Slovenija glede na indeks digitalnega gospodarstva in družbe, ki ga izračunava evropska komisija, šele leta 2017 umestila nad evropsko povprečje.

Tudi zato je po njegovem še veliko možnosti za izboljšave, predvsem na področju vključevanja digitalnih tehnologij v podjetjih. Pozitiven korak v to smer je program podpore digitalne preobrazbe podjetij, ki ga je zagnalo ministrstvo za gospodarstvo s pomočjo vavčerjev za digitalizacijo.

"Mariborska univerza kot največja znanstveno raziskovalna in izobraževalna ustanova v kohezijski regiji vidi svojo vlogo v obliki ključnega povezovalnega akterja in regijskega stičišča, ki združuje znanost, gospodarstvo in vzporedne podporne institucije. Prav v ta namen smo ustanovili digitalno inovacijsko stičišče," je povedal Turkanović.

Alenka Marovt Novak z nacionalne kontaktne točke Access to finance pri gospodarskem ministrstvu pa je poudarila, da se je Slovenija po indeksu digitalnega gospodarstva lani uvrstila na 15. mesto v EU, kar je dve mesti više kot leto prej. Ministrstvo želi sicer rezultat v prihodnje izboljšati še za dve mesti.

Kot je dodala, je država znatno napredovala pri uporabi internetnih storitev, objavljanju digitalnih javnih storitev, nad povprečjem EU pa ostaja tudi pri vključevanju digitalne tehnologije v podjetja. Zato je ministrstvo pripravilo program digitalizacije in digitalne transformacije, ki zajema med seboj komplementarne ukrepe, za katere je do leta 2023 zagotovljenih 32,85 milijona evrov.

Podjetja so po njenih besedah deležna spodbud, s katerimi bodo v sodelovanju s strateškimi partnerji, kakršna je mariborska univerza, izvedli aktivnosti, ki jim bodo pomagale, da se primerno soočijo z izzivi prihodnosti ter izkoristijo priložnosti digitalizacije.

"Ob tem so na voljo tudi neposredne spodbude preko razpisa za e-poslovanje malih in srednje velikih podjetij za internacionalizacijo v višini 9,45 milijona evrov, ki ga izvaja Spirit Slovenija. V pripravi pa je tudi razpis v višini 12,3 milijona evrov za digitalno transformacijo podjetij v vzhodni kohezijski regiji," je še povedala Marovt Novakova.