c S
Japonski gospodarski minister v Ljubljani o trgovini in naložbah 11.06.2019 07:22 Ljubljana, 10. junija (STA) - Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je danes v Ljubljani gostil japonskega ministra za gospodarstvo Yoshihira Sekija. Govorila sta o spodbujanju gospodarskega sodelovanja, predvsem glede trgovinske menjave in naložb. Kot pomemben je bil med drugim izpostavljen podpis sporazuma o rednem zračnem prometu.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, se je Japonska lani med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije uvrstila na 32. mesto. Bilateralna trgovinska menjava je znašala 196,3 milijona evrov. "K odlični gospodarski uspešnosti Slovenije v letu 2018 so prispevale tudi japonske naložbe," so zapisali.

Sogovornika sta se danes dotaknila več tem, med drugim japonsko-slovenskega razvojnega projekta Nedo, na čelu katerega so osnovni partnerji Nedo in njegov pooblaščeni izvajalec Hitachi ter družba Eles. Gre za triletni projekt pametnih omrežij. Nedo prispeva sodobno opremo japonskih in slovenskih ponudnikov rešitev, Eles pa financira razvoj naprednih funkcionalnosti, ki bodo skupaj z opremo tvorile napredno infrastrukturo pametnih omrežij.

Poleg tega je Cantarutti pozdravil idejo o sodelovanju Slovenije na Expu 2025 v Osaki.

Beseda je tekla tudi o februarskem dogodku Družba 5.0, ki ga je v Ljubljani organiziral Slovensko-japonski poslovni svet. To naj bi bilo eno od področij, kjer morata Slovenija in Japonska nadaljevati s sodelovanjem. "Kajti to bo tudi ena izmed prioritet predsedstva EU," so poudarili na ministrstvu.

Izpostavili so še, da Slovenijo vsako leto obišče več turistov, tako da se je lani obisk na letni ravni povečal za devet odstotkov, v letu 2017 pa za pet odstotkov. "Za Slovenijo je še posebej pomemben podpis dvostranskega sporazuma o rednem zračnem prometu in dogovor o letalskih prevozih med letalskima prevoznikoma Adria Airways in ANA," so dodali.

Seki je medtem izpostavil še neživljenjskost slovenskega zakona o tujcih. Trenutni zakon namreč otežuje postopek pridobitve potrebnih dovoljenj za delo, kar pomeni, da morajo denimo japonski državljani ustrezna dovoljenja za delo pridobivati v matični državi.

"Slovenija je ena izmed najhitreje rastočih držav srednje in vzhodne Evrope in ima dostop do trgov EU s 500 milijoni prebivalcev. Imamo odlično infrastrukturo, kakovostno delovno silo, višji življenjski standard in zelo spodbujamo tuje investicije", pa je na srečanju izpostavil Cantarutti.

Sogovornika sta spregovorila še o pripravah na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu leta 2020. Strinjala sta se, da je tudi na tem področju veliko priložnosti za sodelovanje.