c S
V Ljubljani o slovenskih pogledih na reformna priporočila Evropske komisije 11.06.2019 07:32 Ljubljana, 11. junija (STA) - V Ljubljani bo danes konferenca Evropski semester 2019 - kateri strukturni izzivi čakajo Slovenijo? Na njej bo podrobneje predstavljen predlog reformnih priporočil Evropske komisije Sloveniji, slovenski deležniki pa se bodo nanje odzvali. Komisija bo ob tem predstavila tudi svojo storitev za podporo pri izvedbi strukturnih reform.

Evropska komisija je Slovenijo minuli teden v okviru t. i. evropskega semestra, vsakoletnega cikla usklajevanja ekonomskih in javnofinančnih politik v EU, znova pozvala k ustreznemu ukrepanju na področju javnih financ, k reformam na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe, pokojninskega sistema in trga dela ter k izboljšanju poslovnega okolja in izvedbi privatizacij.

Predlagana priporočila Evropske komisije bodo zdaj obravnavali in dokončno sprejeli še predstavniki članic EU, nad njihovim uresničevanjem pa bo nato bdela komisija. Ker je bil slovenski napredek pri uresničevanju lanskih priporočil večinoma omejen ali pa ga ni bilo, se velik del tem ponavlja tudi letos. Tako je položaj Slovenije minuli teden povzel tudi podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za to področje.

Letošnja novost med priporočili članicam je naložbeno priporočilo, v katerem v Bruslju Sloveniji svetujejo, naj svojo naložbeno politiko osredotoči na inovacije, energetsko tranzicijo in okoljsko infrastrukturo.

V ospredju razprave s sodelujočimi iz vrst vlade in socialnih partnerjev na današnji konferenci, ki jo skupaj s predstavništvom Evropske komisije organizira Slovenska tiskovna agencija (STA), bodo zlasti strukturni izzivi glede vzdržnosti javnih financ ter s tem povezanih reform, spodbujanja naložb in pa trga dela, ki mu bo posvečen poseben panel.

Predstavniki komisije bodo medtem podrobneje predstavili priporočila Sloveniji, vodja službe komisije za podporo strukturnim reformam Maarten Verwey pa bo spregovoril o tej storitvi, ki jo v Bruslju ponujajo članicam.

Verwey bo v Ljubljani opravil tudi pogovore o možnih projektih sodelovanja s Slovenijo za prihodnje leto. Pred dnevi je za STA povedal, da je Slovenija na tem področju dejavna in resna partnerica.