c S
Podpora evru v članicah EU zunaj območja skupne valute narašča 10.06.2019 15:10 Bruselj, 10. junija (STA) - Večina prebivalcev članic EU, ki še niso prevzele evra, meni, da je skupna valuta dobra za gospodarstvo, kaže raziskava Eurobarometer. Takšnega mnenja je bilo 56 odstotkov vprašanih, kar je ena odstotna točka več kot pred enim letom in štiri odstotne točke več kot leta 2016. Evru so najbolj naklonjeni na Madžarskem.

V raziskavo so bile vključene Bolgarija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Švedska. Mnenje v podporo evru je najbolj izrazito na Madžarskem (70 odstotkov) in v Romuniji (62 odstotkov), so sporočili iz Evropske komisije.

Skoraj polovica sodelujočih je menilo, da bi uvedba evra pozitivno vplivala na njihovo državo (45 odstotkov oz. ena odstotna točka manj kot lani) in nanje osebno (47 odstotkov oz. enako kot lani).

77 odstotkov vprašanih v sodelujočih državah je že uporabilo evrske bankovce ali kovance, kar je ena odstotna točka več kot lani. 49 odstotkov jih meni, da so o skupni enoti dobro obveščeni (ena odstotna točka več kot lani), 81 odstotkov pa, da bodo osebno uspešno prešli na evro (dve odstotni točki več kot lani).